WKU a nie dostarczenie papierów o uczeniu się

• Autor wątku Autor wątku grisza1010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grisza1010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam serdecznie, mam następujący problem,

Ukończyłem studia licencjackie i teraz jestem na magisterskich.
Dziś dostałem liścik ze jestem wezwany do wku w celu poboru do wojska.
Czy przed terminem na który mnie umówili, doniosę im ksero ukończenia studiów licencjackich, to powinni mi dać spokój i np wsadzić do rezerwy?? czy raczej jak tego nie zrobiłem odpowiednio wcześniej(przed przysłaniem mi wezwania) musze poprostu pojechać na uczelnie i wziąć zaświadczenie o studiowaniu?? Czy takie zaświadczenie ma jakiś okres ważności?? bo mam jedno ale z końca września bo potrzebne mi było do wniosku o becikowe czy coś tam (bo mam córkę).

Więc przede wszytkim chodzi mi oto czy moge unikąć wojska(do rezerwy) przez przedłożenie im dyplomu ukonczenia licencjackich oraz czy z tego nic nie wyjdzie, to czy nie odwrócą się do mnie tyłkiem i nie powiedzą: no troche za poźno pan to przysłał, prosze przymierzyć buciki:)...

z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie.

ps. dla osób obeznanych i pochodzących z Warszawy-czy orientujecie się w jakie dni oni tam maja otwarte, bo chicałbym to załatwić jak najszybciej czyt. jutro(piątek 21 grudnia).

Najlepiej dostarczyć zaświadczenie z uczelni o tym, ze jest Pan studentem. W moim przypadku podziałało.

A jak to jest z tym dyplomem?: czy jest takie prawo ze jak dostarcze im dyplom ukończenia licencjackich studiów, to oni jeżeli nie wezwą mnie do woja w ciągu roku od momentu przedstawienia dyplomu, przenoszą mnie do rezerwy??

Po ukończeniu licencjatu poszedłem z zaświadczeniem ze studiów magisterskich do WKU. Poinformowano mnie, że wystarczy dyplom ukończenia studiów - jeżeli po roku nie zostaniesz wezwany - zostajesz przeniesiony do rezerwy, jeśli zostajesz wezwany dostarczasz zaświadczenie.

Powrót