WKU, wyjatkowo dziwna sprawa, wezwanie do prokuratury...

• Autor wątku Autor wątku wolfi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wolfi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich!
W pazdzierniku 2006 roku wyjechalem do Irlandii.
W styczniu 2007 roku podczas wizyty w Polsce odwiedzilem urzad miasta, wymeldowalem sie na stale z dotychczasowego miejsca zamieszkania i zglosilem moj pobyt za granica.
Kilka dni po powrocie do Irlandii na moj dotychczasowy adres zamieszkania przyszlo wezwanie do wku w sprawie odbycia zsw(lezalo w skrzynce pocztowej).
Jako ze przebywalem za granica, moja mama odwiedzila wku i tam podpisala dokument w ktorym oswiadczyla ze syn przebywa po za granica Polski.
Po roku spokoju w styczniu przyszlo kolejne wezwanie, tym razem do zgloszenia sie na policje w sprawie swiadka.
Mama i tym razem pojechala dowiedziec sie w czym problem i po raz drugi, tym razem na policji podpisala oswiadczenie ze syn przebywa za granica.
Niedlugo po tym moje stare mieszkanie odwiedzil dzielnicowy, a nastepnie wypytywal sasiadow o mnie.
Kilka dni temu do mojego domu w polsce zadzwonil prokurator.
Prosil moja mame bym jak najszybciej sie z nim skontaktowal i przy okazji powiedzial jej ze zdaje sobie sprawe z faktu ze jesli chodzi o pobor do wojska to jest to stary, chory przepis.
Powiedzial takze ze sprawdzil moje "papiery", ktore okazaly sie czyste, a takze na podstawie wywiadu przeprowadzonego przez dzielnicowego, stwierdza ze jestem"dobrym chlopakiem" i zamiast wystawiac list gonczy postanowil sie ze mna skontaktowac w celu wyjasnienia sprawy.

Zadzwonilem do niego, mlody, mily prokurator(zostal prokuratorem w zeszlym roku), wydawac by sie moglo ze chialby mi pojsc na reke jesli chodzi o ta sprawe.
Prosil mnie o wizyte u siebie, w prokuraturze, ja obiecalem ze w ciegu najblizszego czasu zabookuje bilet na samolot, i umowie sie z nim na spotkanie.
Powiedzial mi takze ze nie musze sie obawiac zatrzymania i generalnie zebym nie obawial sie tej wizyty.

Jednak dalej mam obawy.
Z informacji, ktore udalo mi sie znalezc w Internecie, moge spodziewac sie postawienia oskarzena o uchylanie sie od sluzby wojskowej i jesli sie przynam moge dostac wysoka grzywne, a jesli sie nie przynam sprawa moze trafic na wokande.

Jestem na etapie zycia w ktorym nie moge sobie pozwolic na wojsko, sluzbe zastepcza albo odsiadke w wiezieniu.
W przyszlosci, po powrocie do Polski na stale, moge odbebnic wojsko.
Mam 25 lat, brak dobrego wyksztalcenia, ale za to tutaj w Irlandii mam dobra, ciekawa prace, ktora daje mi radosc i dosc dobre pianiadze.

Jak uwazacie, czy istnieje mozliwosc by prokurator wstrzymal cala sprawe z wojskiem?
Sam powiedzial do mojej mamy "to dobry chlopak i nie ma sensu robic mu klopotow".

Zastanawiam sie teraz czy wracac do Polski na 2 dni i odwiedziec prokuratora i szybko wracac czy zostac tutaj, gdzie jest mi dobrze.
Moze by wyczuc jakie ma zamiary, zadzwonic do niego ponownie i zapytac czy na cala sprawe mam poswiecic wiecej czasu czy moze 2 dni wystarcza.

Prosze was o rade i z gory dziekuje za pomoc!

Dodam jeszcze cos co znalazlem i wydaje mi sie ze moge posluzyc sie tym w prokuraturze:

USTAWA
z dnia 21 listopada 1967 r.
o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej

Art. 44. 1. Nie powołuje się do czynnej służby wojskowej poborowych uznanych za zdolnych do tej służby:
1) obywateli polskich, którzy stale zamieszkują za granicą;

2) absolwentów szkół oficerskich i szkół aspiranckich (chorążych) Policji, Straży Granicznej i Państwowej Straży Pożarnej, którzy bezpośrednio po zakończeniu studiów (nauki) podjęli służbę w Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Policji, Straży Granicznej, Biurze Ochrony Rządu, Służbie Więziennej lub Państwowej Straży Pożarnej.
2. (uchylony).
3. W sprawach, o których mowa w ust. 1, orzeka wojskowy komendant uzupełnień na wniosek poborowego. Decyzję wojskowego komendanta uzupełnień doręcza się poborowemu na piśmie wraz z uzasadnieniem.
4. Od decyzji wojskowego komendanta uzupełnień przysługuje poborowemu odwołanie do szefa wojewódzkiego sztabu wojskowego w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji. Decyzja ta może być zmieniona przez szefa wojewódzkiego sztabu wojskowego również z urzędu, jeżeli została wydana z naruszeniem przepisów prawa.

Wygląda na to, że Twój problem polega raczej na tym, że nie stawiałeś się w sprawie powołania do służby wojskowej w czasie, kiedy jeszcze nie byłeś osobą zamieszkującą za granicą, ewentualnie na tym, że jako osoba objęta obowiązkiem służby wyjechałeś za granicę, więc zacytowany przez Ciebie przepis moim zdaniem nie rozwiązuje problemu.

Uważam, że w Twoim interesie leży współpraca z prokuratorem.

Witam.
Mam podobna sytuacje, z tym że:
- wyjechalem z Polski w marcu 2005.
- mialem rok urlopu dziekanskiego na wyjazd, potem zapewne uczelnia skontaktowala sie z WKU.
- nie zglosilem pobytu czasowego za granica podczas wyjazdu, w tej chwili mozna mowic o pobycie stalym.
- ostatnia komisje lekarska mialem 9 lat temu, mam 27lat ( pogorszyl mi sie wzrok, prawdobnie nie jestem zdolny do zsw z tego powodu)

Najpierw skontaktowalem sie z WKU, powiedzieli ze oni sie moja sprawa nie zajmuja, przekazali ja w lutym do prokuratury. Po ciezkich probach skontaktowania sie z prokuratura, potwierdzilo sie ze jestem poszukiwany za uchylanie sie od sluzby.

I teraz watpliwosci i pytania.
1. Do jakiego stopnia mozna ta sprawe zalatwic za granica. Pwiem szczeze ze jesli nawet zajeo by to tydzien czasu i trochę gotowki ale zeby mozna bylo to zrobic za jednym razem to bym sie poswiecil. Obawiam sie jedynie, że w polskich realiach jest to niemozliwe. Najgorsze jest to ze wszystko trzeba zalatwiac osobiscie.
2. Czy aplikowac o powtorzenie komisji lekarskiej przed rozmowa z prokuratorem? Jak sie okaze ze nie jestem zdolny do zsw czy to moze to wplynac na kare?
3. Jak wygladala u was rozmowa z prokuratorem? Co będzie jesli bede niezadowolony z zaproponowanego mi rozwiazania. Poradzcie jak to u was wygladalo. Oczywiscie nie mam zamiaru przyznawac sie do winny, uwazam siebie za patriote. Jedyne czego nie dopelnilem to zgloszenia wyjazdu do WKU i obowiazku meldunkowego, za to moge odpowiadac.

Jak wy to zalatwiliscie? Napiszcie na priva albo na forum.

Powrót