Włam na konto Allegro.

• Autor wątku Autor wątku JacobPwn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JacobPwn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, wczoraj ktoś włamał mi się na konto Allegro i zrobił zakupy za około 50 tyś zł.(były to konta Rapidshare, Hotfile itp.) Sprawa została wyjaśniona z Allegro, konto odblokowane, prowizje zwrócone do Sprzedających. Mam jeden problem, jeden ze sprzedających straszy mnie sądem. Powiedział, że mam iść z tym na policje i pokazać mu potwierdzenie zgłoszenia przestępstwa, bo inaczej będę musiał zapłacić, tak zrobiłem, na Policji usłyszałem, ze gdyby zajomowali się takimi sprawami to by mieli co robić, ale to bez sensu, bo sprawcy i tak nie ustalą, bo nie mają jak, Policjant powiedział, że mam się tym nie przejmować i jedynie załatwić to z Allegro. Informacje te przekazałem sprzedającemu to mi odpisał

"Więc proszę iść ostatni raz na komisariat i poprosić tą osobę by wystawiła zaświadczenie iż odmawia przyjęcia zawiadomienia o przestępstwie wraz ze swoim imieniem i nazwiskiem."

Jak odpisałem, ze tego nie zrobie to mi odpisał

"Robię problem, bo mam dość polaczków patrzących tylko na swoją osobę. Mam dość procederu kradzieży kont.
Jak pan woli - ja dałem panu wybór. Czekam 14 dni zgodnie z kodeksem cywilnym."

Moje pytanie, czy ten sprzedający jest mi w stanie zaszkodzić ? Czy tylko tak sobie straszy, bo ma taki kaprys ?

Z góry dziękuje
Pozdrawiam

Przepraszam, własnie dokładnie przeliczyłem, na około 178tyś zł. Nie wiem czy to coś zmienia :P

Było już o tym wielokrotnie ... sprzedawca nic nie wywalczy, skoro allegro unieważniło sprzedaż :)

Pozdrawiam :cool:

Pytanie tylko, czy zwrot prowizji = anulowanie aukcji ? Sprawe i tak pójdę zgłosić, żeby to mieli gdzieś zapisane, głównie ze wzgledu na to, że posiadam wyrok w zawieszeniu za PG i nie chce mieć problemów poźniej. Konto na Allegro jeszcze dziś usunę.

Pytanie tylko, jak to zgłosze to jest możliwe, ze przyjdą po MÓJ komputer ? Czy nie ?

Rozumiem, że Allegro to sąd i ustala, kto,dlaczego, faktycznie kupił i czy było włamanie?

A jeśli "włamywacz" był w zmowie i chodziło o "skasowanie" konkurencji? Albo o próbę wyłudzenia od niektórych sprzedawców usług/kont sprzedawanych/rozsyłanych na meila przez automaty?

calkiem pogielo juz tych sprzedajacych na allegro , ja ostatnio zalozylem nowe konto
Kupilem dwa artykuly - karte graficzna i konto na megavideo - wynik byl takie ze karty do tej pory nie otrzymnalem mimoze ze ze zaplacilem za nia juz 3 tygodnie temu (minute po zakonczeniu aukcji) a od sprzedajacego konta megavideo otrzymalem konto ktore nie dziala.

Allegro robi sie syfem , radze uwazac , pozatym sprawdz swoj komputer bo takie wlamanie to nie jest byle co , wlamujacy mogl np pozmieniac nr kont bankowych itd.

kukov ... :?: ... allegro to żaden sąd, ale są w stanie ustalić czy to był włam czy nie i w jaki sposób były wygrywane aukcje. Cała sprawa może trafić do sądu, bo nikt nie zabroni się sądzić, ale to nie zmienia faktu, że w przypadku włamania na konto jego właściciel nie może być zmuszony do wywiązania się z zawartych w wyniku włamania umów k/s.

Konto bankowe już sprawdziłem, poza tym na ING nigdy nie wpisuje się hasła całego co jest szczęsciem. Poza wejsciem na allegro i zrobieniem syfu jak wczoraj włamywacz raczej nic mi nie może nabruździć. Teraz tylko czekam na odpowiedź allegro dotyczącą jednego pytania i usuwam konto.

Grim Reaper napisał:
kukov właściciel nie może być zmuszony do wywiązania się z zawartych w wyniku włamania umów k/s.

to jest pewne ? :P

Niby z jakiej racji ma Pan być odpowiedzialny:
- nie zadbał Pan o bezpieczeństwo serwisu?
- wyraził Pan wolę zawarcia umów?

JacobPwn napisał:
to jest pewne ? :P
Wlamanie wlamaniem , kazdy moze sobie pojsc do kawiarenki internetowej i namieszac na wlasnym koncie ... a moze jeszcze zadac odszkodowania ??

Napewno takie cos jak wlamanie i zakupy za 50 000 zl na szkode wlasciciela konta gdyby wyladowalo w sadzie mialyby jakies watki poboczne majace na celu ustalenie przyczyny takiego zachowania.

Ja nie mam zamiaru za nic żądać odszkodowania. Jedyne czego chce to braku jakichkolwiek problemów.

Równie dobrze, ktoś mógł zostawić włączony komputer z zalogowanym allegro w miejscu publicznym. Inna osoba kupuje za 50.000, i co wtedy - Allegro też ustali, że to był błąd ??

Przecież napisałem, że jeśli nawet ktoś się zalogował z innego komputera, to nie znaczy, że był to włamywacz...

Zauważ, że w przypadku tych wykupionych aukcji, ich właściciele odzyskają prowizję (nie wiem jak z kosztami wystawienia, ale pewnie też), natomiast same aukcje zostały "skasowane" przez masowy atak. Jak dla mnie teoria o "nieuczciwej konkurencji" jest tutaj możliwa i prawdopodobna.

W czasie weekendu, takie aukcje dobrze schodzą, zatem eliminując konkurencje, można zwiększyć utarg, następnie zrzucić to na włamywacza i konsekwencji brak.. (?)

Ale mam nadzieję, że autor jest uczciwy i mój przykład go nie dotyczy :)

''w przypadku włamania na konto jego właściciel nie może być zmuszony do wywiązania się z zawartych w wyniku włamania umów k/s.''

Proszę o podstawę prawną

Ktoś włamał się na moje konto w Allegro i podszywając się pode mnie zrobił zakupy na kilku aukcjach na łączną kwotę prawie 550 zł.
Były to konta na fileserve do nielimitowanego ściagania plików z internetu. Hasła i loginy dostępowe do fileserve zostały udostępnione kupującemu zanim jeszcze firma otrzymała zapłatę. Teraz wszystkie firmy żądaja ode mnie zapłaty za towar. Mam zapłacić w ciągu 14 dni.
Prosiłam Allegro o udostępnienie mojej historii logowania ( kiedy i z jakiego adresu IP następowały logowania na moje konto danego dnia), ale podobno nie mogą tego zrobić :(
Zgłosiłam sprawę na policję, która jednak chyba nie jest tym zbyt zainteresowana.
Pisałam do osób (firm) u których ten oszust zakupił te konta na aukcjach, wyjaśniłam całą sytuację, ale odpowiedź wszędzie jest podobna:
np: "kodeks cywilny oraz kodeks karny mówią doskonale co mamy robić w takich sytuacjach.Na razie panią pouczam, iż ma pani 14 dni na zapłatę."
Nie mam mozliwości zapłaty tych 550 zł. A zresztą dlaczego mam płacić za kogoś?????
Pomóżcie.
Co mam zrobić?

PS. Przeczytałam na tym forum, że :''w przypadku włamania na konto jego właściciel nie może być zmuszony do wywiązania się z zawartych w wyniku włamania umów k/s.''

Proszę o podstawę prawną
Dziękuję

Ostatnia edycja:
Powrót