Wlamanie do sklepu

• Autor wątku Autor wątku pluto06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pluto06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam wielka prośbę o pomoc, a w sumie udzielenie informacji. Mój przyjaciel ma 10 marca rozprawę o włamanie do sklepu, był pod wpływem narkotyków. Nie wiem wszystkiego dokładnie ale kurator powiedział, że pójdzie do więzienia na 100%.

Otrzymał listownie taką informacje: "Sekretariat sadu rejonowego w ostrowie wlkp 2 wydzial karny zawiadamia jako skazanego iz w dniu 10 marca odbędzie się posiedzenie w przedmiocie zarządzenia wyroku kary pozbawienia wolności w sprawie sygn.akt II Ko 553/08, II K 153/06 "

Wyrok to pozbawienie wolności na okres 2 lat w zawieszeniu na 5 czy jakoś tak.
Czy wie może ktoś jak takie sprawy się kończą? Czy jest jakaś możliwość uniknięcia więzienia? bardzo proszę o pomoc. i z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

Nie znając okoliczności sprawy, nikt nie udzieli absolutnie pewnej odpowiedzi.

Nie wiemy przede wszystkim, dlaczego Sąd chce rozważyć zarządzenie wykonania kary. Jeżeli w okresie próby skazany dopuścił się prestępstwa podobnego do przestępstwa za jakie został skazany, to odwieszenie kary jest obligatoryjne, a posiedzenie jest tylko formalnością.

Jeśli natomiast powodem odwieszenia ma być np niezapłacona grzywna, to radziłbym jak najszybciej uregulować należności, aby móc w Sądzie pokazać stosowne dokumenty i wówczas liczyć na wyrozumiałość Sądu.

Powrót