Włamanie na komputer. Straty danych, oraz staraty moralne.

• Autor wątku Autor wątku Animus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Animus

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam. Około dwóch miesięcy temu pewien osobnik (na 90% wiem kto) włamał mi się na komputer. Co niestety wykryłem dopiero dziś. Inwigilował całą moją prace na komputerze, sprawdzał z kim piszę co piszę, co robię (przeglądanie stron, gry, filmy, muzyka). Po prostu miał pewien dostęp do moich danych i plików. Wykradł także moje loadingi, hasła (które niestety były zapamiętane na dysku) wykorzystywał je logując się do danych serwisów, komunikatorów itp. Ale co najbardziej mnie rozzłościło. Skomplikował moje życie prywatne. To znaczy: pisał do mojej dziewczyny że ją zdradzam, ze nie kocham, z moich kont pisał do innych osób. Szpiegował wiadomości, groził mi utratą zdrowia. Bardzo skomplikował mi życie przez to i prawie dziewczyna zerwała ze mną właśnie przez niego. I teraz moje pytanie. Idę zgłosić to na policję, więc na jakie artykułu mogę się powołać i jakie sankcje mogą spotkać tego osobnika ? Oraz także czy mogę żądać zadość uczynienia od niego za straty moralne, zniszczoną psychikę. Pozdrawiam Janusz

Ps: hasła pozmieniałem od razu gdy się zorientowałem, że są wykorzystywane w niecnym celu

policja uzna sama jaki paragraf zastosowac wiec znac nie musisz.nie popusc typowi .co do strat moralnych to ciezko bedzie udowodnic i wtpliwe odszkodowanie takie polskie prawo

A jest w o ogóle sens zgłaszać to ? Jak wygląda postępowanie w tej sprawie ? Zabiorę mi i jej komputer czy będę wysyłać pisma o udostępnienie logów przez serwisy na które mi się włamał ?

sens jest zawsze i powstrzyma nastepnhym razem .czy zabiora jej napewno twoj nie wiem pojdz na komende dowiesz sie wiecej jakie jest postepowanie.ja bym nie popuscil

Avasta darmowego. Przez 2 miesiące nic nie wykrył, dopiero mi coś nie spasowało i wtedy odkryłem to co odkryłem. A wczoraj zakupiłem kaspersky zrobiłem skan i rokit oraz trojan. Dysk jest po zerowaniu i teraz na nowo wszystko wgrywam.

Powrót