Włamanie na serwer + zmiana treści

• Autor wątku Autor wątku zachej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zachej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam problem.
Jestem właścicielem pewnego serwisu interentowego, który zakupilem pół roku temu (serwis + forum).
Niestety wczoraj jedna z osób, która miała "wcześniej" dostęp do serwera FTP oraz roota, dokonała rażących zmian, poprzez które strona w ogóle nie działa.
Dodam, iż nie wiedziałem, że ta osoba ma takie uprawnienia, nikomu nie zezewalalem na grzebanie w plikach, zmiany praw dostępu do nich itp ... po prostu weszła i narobiła burdelu.
Wszystkie informacje już mam, łącznie z IP.... tylko pytanie- czy można z tym coś konkretnego zrobić...?
Dodam, że koszty przywrócenia strony do stanu używalności są spore, strona przez swoje unieruchomienie traci pieniądze z reklam... itp itd.
Proszę o poradę.

ale osoba ta przełamała zabezpieczenia serwera czy miała uprawnienia i hasła dostępu do serwera? ]

poczytaj treści art. 268 &1, 2 i 4 KK , 268a &1 KK , 269a KK

[cytat="Markiz32":c7bvy05r]ale osoba ta przełamała zabezpieczenia serwera czy miała uprawnienia i hasła dostępu do serwera? ]

poczytaj treści art. 268 &1, 2 i 4 KK , 268a &1 KK , 269a KK[/cytat:c7bvy05r]

Witam, osoba ta miała uprawnienia do serwera... ale w momencie, gdy serwer nalezał do byłego właściciela.
W momencie, gdy kupiłem go... osoba ta dalej miała dostęp do roota, o czym ja nie miałem pojęcia...
tzn uprawnień przeze mnie nie miała nadanych i nie wyrazilem zgody, aby ta osoba grzebała w głównych plikach.

to jeszcze przeczytaj treści artykułów które podałem...

Zgłoś to bardzo szybko na policje
to jest zwykłe włamanie

jakie włamanie - skoro facet znał hasła dostępu i nikt nie zabrał mu uprawnień... (?)

Jesli tak to nie jest przestęmstwo tylko zwykłą wojna adminów

Heh nie pocieszę cię jeśli kupiliście to z jakiejś serwerowni tylu home.pl , nazwa.pl etc to na pewno backup był gdzieś na streamerze :) naprawa < 1min :) teraz raczej przepadło....

O ile niestety masz problem jeśli chodzi o dostęp do FTP - jak napisane nie było to włamanie - choć nie był bym pewien - to ze dasz komuś klucze do mieszkania nie oznacza ze może ci je zniszczyć! I znam dużo projektów z otwartymi kontami FTP, Panelami Administracyjnymi (np. Wikipedia - z tym ze tam sprawę prawną reguluje odpowiedni regulamin ) gdzie obowiązuje zasada ze pliki co do których nie mamy odpowiednich uprawnień (po mimo ze możemy je mieć) nie podlegają edycji - nie wiem jaka jest sytuacja prawna tego - czy tez jakiś regulamin czy może jakiś zapis o prawach cywilnych etc...

O ile nie wiem czy wywalczysz cokolwiek jeśli chodzi o dostęp do FTP o tyle czepiłbym się praw autorskich do skryptów :) Pewnie były pisane przez jakąś firmę webmasterką - więc ta osoba nie miała prawa edycji tych danych....

Powrót