Włamanie na serwis a świadek

• Autor wątku Autor wątku Creack55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Creack55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

piszę w takiej sprawie. Otóż jakiś czas temu było włamanie na jeden z serwisów internetowych. Włamywacz wykasował m.in. działy stron oraz narobił kilka innych szkód.

Po tym zdarzeniu na moim wortalu ukazał się link do strony z upload'em zdjęć, z odnośnikiem do tutoriala jak hackować strony i system poszkodzonej strony. W dodatku ten sam user pisał kilkakrotnie jakieś rzeczy o hackowaniu tego systemu, wszystko odbyło się w shoutboxie. Kilka minut po tym link oraz wpisy zostały usunięte przeze mnie z informacją iż moja witryna nie toleruje hackowania, a użytkownik został usunięty.

Właściciel pokrzywdzonego serwisu złożył doniesienie na policję o włamaniu.

I stąd moje pytania:

- Prawdopodobnie któryś z użytkowników mojej strony, przed skasowaniem przeczytał link do tutoriala i również włamał się na stronę, dokonując szkód (zapewne w tamtej chwili to już 2. osoba, dokonująca tego).

Czy w związku z tym, osoba składająca zawiadomienie o włamaniu może posłużyć się mną jako świadkiem?

Czy w razie dotarcia do winowajcy, gdy poda on sposób znaleziony w odnośniku umieszczonym na mojej stronie, organy ścigania mogą posłużyć się mną jako "zamieszanym"?

Dodam, że moja witryna jest typowo amatorska, nie jest zarejestrowana i nie zawiera danych osobowych redaktorów.

Ostatnia edycja:
Witaj,

zapoznaj się na początek z USTAWĄ z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną" - w szczególności: Rozdział 3 Wyłączenie odpowiedzialności usługodawcy z tytułu świadczenia usług drogą elektroniczną - Art.12. o 15. (zwłaszcza 14.). Wygląda, że postąpiłeś prawidłowo, blokując dostęp do podejrzanych danych.

Powrót