Włamanie Social Medias

• Autor wątku Autor wątku aleksander.d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

aleksander.d

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Przychodzę tutaj z dość ciężką z prawą, mianowicie. Gram w Stardoll.com, miałem tam przyjaciółkę którą równiez grała, miałem ją na fb, gadaliśmy na skejpie, tylko było jedno ale - mieliśmy wspólnego kolegę, ja go nie lubiłem, ona wręcz mogę powiedzieć kochała go. Jego konta wiele razy były usuwane, ale on się nie poddawał. W pewnym momencie, na konto mojej koleżanki przyszło ostatnie powiadomienie, - jeszcze raz będzie łamac zasady gry, no to zostanie usunięta. Zrobiło mi się jej żal, a że mam dobre serce, dałem jej moje stare konto, na którym miałem takie same hasło jak na poczcie. Jeszcze wcześniej pisałem na jej blogu, również poświęconemu tej grze, więc miała moje dwa adresy e-mail. Pewnego razu dla tego naszego ,, kolegi '' usunięto konto - chyba z 7 raz... ( nie bez powodu, kradł, oszukiwał, wielokrotnie łamał zasady gry ) - wtedy wszyscy myśleli że to moja sprawka, a nawet jesli go zgłosiłem admin. gry, to nie zrobiłem przecież nic nie legalnego, przecież to oni decydują. Wtedy jego brygada, łącznie z Moja koleżanka Pauliną, postanowili się na mnie zemścić. Musiała sprawdzać dane do mojego konta i znalazła. Co najgorsze do poczty, do której się dostała były powiązane inne konta tkie jak facebook, gmail, jedno konto na stardoll z którego mniej korzystałem, no i moja prywatna poczta internetowa. Do tej pory na własną ręke udało mi sie odzyskac gmaila, fb, stardoll - niestety, poczty nie. Ale nie do tego zmierzam, zmienili mi hasła, do czego nie byli uprawnieni, no i teraz najgorsze w całej histori. Moje konto na facebooku było połączone z grą stardoll, z głównym kontem. Do konta głównego miałem osobny e-mail, ale moje konto fb, było połączone ze stardollem, no i bach, WŁAMALI SIĘ. Na swoje konta przesłali drogie itemy, a te mniej wartościowe sprzedawali po pare stardollarów ( waluta wirtualna w grze ) no i mnie okradli. Ma dodatek kilka osób w tym czasie logowało się na moje konto na facebooku, i nie udolnie zostawili swoje dane personalne tak samo na g-mailu. Zresztą przyznali sie mi że to zrobili, i mówili znajomym w internecie. Znam nazwiska osób które to zrobiły, więc z rodzicami postanowiliśmy pójś zgłosić sprawę na policje, ale tam mnie zupełnie zlali. Powiedzieli że to moja wina i nie powinienem robić afery - kiedy ja kolekcjonowałem to przez okres 6 lat cięzkiej gry i włożonych tam pieniędzy które chciałbym odzyskać. Bardzo proszę o pomoc, jutro ponownie mam zamiar udać się na komisariat. Na dodatek ta osoba pisała do ludzi na facebooku, pod moim imieniem i nazwiskiem, a to chyba jest podszywanie się ? Te osoby czują się bezkarnie, pisałem do nich ze sprawa trafia na policję, ale się tym nie przejeli, do jednej osoby zdobyłem numer telefonu, - też nic. Muszę coś z tym zrobić, chce starać się o odszkodowanie za starty - sprawdziłem i mm do tego prawo. Będe bardzo wdzieczny za pomoc z każdej strony ...

Jeśli chodzi o uzyskanie dostępu do poczty i facebooka, naruszono art. 267 KK.
Przepis prawny:
Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Jeśli chodzi o zmianę haseł i sprzedaż tych itemów, popełniono przestępstwo z art. 287 KK.
Przepis prawny:
Art. 287. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub wyrządzenia innej osobie szkody, bez upoważnienia, wpływa na automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie danych informatycznych lub zmienia, usuwa albo wprowadza nowy zapis danych informatycznych, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Moim zdaniem niepodejmowanie działań przez policję jest bezzasadne. Mimo że podałeś hasło osobie trzeciej, ona nie mogła ani go zmienić, ani wykorzystać w celu zalogowania się do innych kont, ani po zalogowaniu wysyłać wiadomości do innych ludzi bez Twojego upoważnienia. Podanie hasła w tym przypadku dawało koleżance upoważnienie jedynie do korzystania z konta do tej gry, nie zaś do jego zmiany, bądź logowania się i kożystania z innych kont. Jeżeli policja nie chce podjąć sprawy - napisać zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa do prokuratury. Pozew też możesz złozyć, ale najpierw radzę się zorientować czy uda się wszcząć postępowanie karne. Jeśli zostanie wszczęte, można w nim złożyć wniosek o naprawienie wyrządzonej przestępstwem szkody (art. 46 KK) - dwie pieczenie na jednym ogniu, można powiedzieć.

Pytanie jeszcze pozostaje, ile lat mają nasi sprawcy?

Mają prawdopodobnie (14-15) lat, na dodatek zapomniałem wspomnieć że policja powiedziała, że to moja wina że mi się włamali bo dałem hasło i żebym poszedł kupić sobie piłke do gry.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót