Własciciel firmy,zwolnienie lekarskie a zus?

• Autor wątku Autor wątku fiona1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiona1980

Użytkownik
Odpowiedzi
236
Prowadzę sklep w malej miejscowosci (nie zatrudniam nikogo),teraz jestem na zwolnieniu lekarskim (przeszlam operacje) narazie jest ono wystawione na 34 dni.Sklep narazie zamknelam (ale nie zawiesilam dzialalnosci).Jak to sie ma teraz do zus-u i oplacania skladek(sama za siebie oplacam ).zaznaczam ze na zwolnieniu jestem od 15.02.1009 roku.Pytam sie ,gdyz prowadze czwarty rok dzialalnosc,ale jest to moje pierwsze zwolnienie lekarskie.

Wszystko zależy od tego czy opłacała pani składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe(część składowa ubezpieczeń społecznych). Jeśli tak, to czy w pełnej wysokości i w terminie. Nawet jeden dzień spóźnienia z opłatą składki powoduje że ustaje dobrowolne ubezpieczenie chorobowe i w razie choroby nie ma Pani prawa do wypłaty zasiłku chorobowego z ZUS. Jeśli ma Pani prawo do zasiłku to za okres za który zostanie wypłacony (okres zwolnienia lekarskiego) z tytułu działalności opłaca Pani tylko składkę zdrowotną. Jeśli niestety nie ma Pani uprawnień do zasiłku chorobowego musi Pani za czas choroby opłacać wszystkie składki.

Proszę nie zapomnieć, że na dostarczenie do ZUS druku ZUS ZLA, oraz druku ZUS Z-3a ma Pani 7 dni od daty wystawienia.

Tak,placilam skladki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe,tylko:
1)nie wiem czy w terminie one wplynely na konto zusu (oplacalam przez poczte,ale nie wiem kiedy oni lplacali na konto zusu pieniadze)
2)Nigdy przez 4 lata nie dostalam zadnego pisma z zusu i nie wiem jak wyglada stan moich wplat na poszczegolne konta, czy sa jakies niedoplaty>ksiegowosc prowadzi mi pewna mila ksiegowa, tylko teraz dopiero sie obudzilam ze troche chyba ma za duzo roboty i we lbie jej sie przestawia!

Bylam kiedys w zusie pytalam sie o terminowosc wplat na poszczegolne konta,ale mila pani mi powiedziala ze jak cos nie wplynie w terminie a pojde na zwolnienie to ewentualnie moge napisac pismo do "Naczelnika"zusu o przywrocenie terminu,a takie sprawy zalatwiaja pozytywnie i wtedy bedzie wszystko ok.Taka otrzymalam informacje,ale zabardzo nie wiem o co tej Pani chodzilo.

Tej Pani z ZUS chodziło o to, że jeśli Pani się zdarzy zachorować, dostarczy Pani zwolnienie do ZUS i będzie się ubiegać o wypłatę zasiłku chorobowego to będą wtedy sprawdzali terminowość wpłat na ubezpieczenie chorobowe. Jeśli zdarzy się, że wpłata za w jakichś miesiącach wpłynęła po terminie płatności to może Pani zwrócić się na piśmie z prośbą o przywrócenie terminu płatności. Dyrektor ZUS wyraża zgodę bądź nie na zapłatę przez Panią składek po wymaganym terminie płatności. Jeśli się zgodzi to wpłaty po terminie traktowane są tak jakby mimo wszystko były wpłacone w terminie. I nie traci Pani prawa do wypłaty zasiłku chorobowego.

zybka napisał:
Wszystko zależy od tego czy opłacała pani składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe... Jeśli ma Pani prawo do zasiłku to za okres za który zostanie wypłacony (okres zwolnienia lekarskiego) z tytułu działalności opłaca Pani tylko składkę zdrowotną. Jeśli niestety nie ma Pani uprawnień do zasiłku chorobowego musi Pani za czas choroby opłacać wszystkie składki.
A jaką zależność ma "składka na ubezpieczenie chorobowe" która jest dobrowolna
do konieczności opłacenia wszystkich pozostałych składek podczas choroby?

Proszę sprecyzować pytanie, bo nie za bardzo rozumiem o co chodzi.

DARO691 napisał:
A jaką zależność ma "składka na ubezpieczenie chorobowe" która jest dobrowolna
do konieczności opłacenia wszystkich pozostałych składek podczas choroby?

Taką ma zależność, że jeśli nie opłacała Pani składki chorobowej (która jest dobrowolna) to nie ma Pani prawa do zasiłku chorobowego, w związku z czym musi Pani oplacać wszystkie składki, tak jakby choroby nie było (tylko fakt uzyskania zasiłku chorobowego zwalnia Panią z placenia składek społecznych, za okres choroby, nie dłużej niż 182 dni)

Powrót