Właściciel nie pozwala się zameldować

• Autor wątku Autor wątku pgrzegorczyk11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pgrzegorczyk11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Od grudnia wynajmuję mieszkanie i ja wynajmuje je od Polaka, a on wynajmuje je od właściciela. Do tej pory nie potrzebowałem tutaj meldunku, ponieważ byłem zameldowany na mieszkaniu pracowniczym. I przy podpisywaniu umowy najmu rozmawiałem z tym Polakiem, że narazie nie potrzebny jest meldunek, ponieważ przez kilka miesięcy będę jeszcze zameldowany na poprzednim mieszkaniu i on odpowiedział że ok, jak będę potrzebował meldunku to wtedy będziemy rozmawiać. I teraz doszło do tego, że potrzebuje się tutaj zameldować a on mi mówi, że właściciel się nie zgadza na meldunek. Z tego co wyczytałem na internecie to właściciel nie ma wyboru czy pozwolić się zameldować czy nie. Potrzebuje potwierdzenie Vermieterbescheinigung / Wohnungsgeberbestätigung dostać od niego, ale on nie chce tego mi wystawić. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić?

Wszystko wyglada tak...Jezeli wlasciciel wynajmuje komus mieszkanie,ten bez zgody wlasciciela nie moze wynajmowac komus innemu. To jest jedna kwestia. Wlasciciel mieszkania MA PRAWO nie zameldowac osoby innej niz najemca mieszkania(polski glowny lokator) .Druga kwestia jest taka ,ze wlasciciel ktory wynajmuje mieszkanie (glowny lokator) wraz z rodzina ,ma obowiazek zameldowac wszyszkich. Czy to jest zrozumiale napisane ?

Powrót