Właściciel nieruchomości na mojej działce

• Autor wątku Autor wątku Paulared
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulared

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Dzień dobry,
jest taka sprawa na posesji, na której stoi dom moich rodziców są dwa garaże, jeden z nich na pewno jest moich rodziców, ale co do drugiego nie jestem pewna.
Ogólnie sprawa wygląda tak, że w latach siedemdziesiątych moi pradziadowie kupili dużą działkę, na której postawili dwa domy, jeden dla ich córki (mojej Babci), drugi dla ich syna (mojego Wujka), kiedy pradziadkowie zmarli, Babcia i Wujek postanowili zbudować dwa garaże na działce Wujka, jeden dla Dziadka, drugi dla Wujka. Oba garaże budowane były oficjalnie, są we wszystkich mapkach nieruchomości itd.
Kilka lat temu Wujek zmarł, a dom dostał mój Tata. Dziadkowie dalej zajmowali swój garaż na Taty już działce, ale niedawno zmarli też Dziadkowie, ich dom odziedziczyła siostra Taty, która zaczęła używać garażu Dziadka. Chcielibyśmy uporządkować tę sytuację i mieć całą posesję dla siebie, ale nie wiem, gdzie możemy sprawdzić do kogo pod względem prawnym należą oba garaże. Dodam, że w korespondencji z Urzędu Miasta w sprawie podatku gruntowego widnieje tylko jeden garaż, a w Księdze Wieczystej nie ma żadnych informacji o innych właścicielach ani żadnych innych adnotacji.
Można gdzieś to sprawdzić, kogoś zapytać?

Czyj jest grunt na którym stoi garaż?

Mojego Taty

W takim razie tata jest właścicielem obu garaży. Co do zasady każda nieruchomość należy do właściciela gruntu na którym stoi

Lovor napisał:
W takim razie tata jest właścicielem obu garaży. Co do zasady każda nieruchomość należy do właściciela gruntu na którym stoi

Dzięki wielkie za pomoc 😁
Miłego dnia ☺️

Powrót