Właściwie od kiedy liczy się przedawnienie długu, gdy składamy o przywrócenie terminu

• Autor wątku Autor wątku Kamil Kowal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil Kowal

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Jeśli wierzyciel zwrócił się do sądu i uzyskał potwierdzenie długu i uruchomił komornika w terminie, ale gdy dłużnik o niczym nie wiedział i po latach stara się o przywrócenie terminu zarzutu przedawnienia to liczy się dzisiejsza data jeśli chodzi o samo przedawnienie długu?

Tzn. czy staranie się o przywrócenie terminu dla zarzutu przedawnienia ma sens jeżeli wierzyciel uzyskał nakazy w terminie, ale my o niczym nie wiedzieliśmy bo mieszkaliśmy gdzie indziej i dopiero dzisiaj dowiadujemy się o działaniu komornika?

Chodziło mi o to czy jeśli dowiedziałem się dopiero dzisiaj o wszystkim bo miałem inny adres zamieszkania czyli o tym, że mam sądowy nakaz zapłaty i komornika od np 7 lat to czy mogę starać się o przedawnienie skoro firma telefoniczna złożyła papiery do e-sądu w terminach np 6 lat temu i oni jako tacy zmieścili się w terminach, ale że ja o tym nic nie wiedziałem to czy mam dzisiaj podstawę do walki o przedawnienie?

1. Jeśli nie było przedawnienia jako takiego to czy warto starać się o przywrócenie terminu, by wstrzymać egzekucję i zyskać na czasie w celu zebrania pieniędzy na oddanie długu ? Sąd nakaże komornikowi powstrzymanie się od czynności na czas wydania orzeczenia ?

2. Jeśli napiszę o przywrócenie terminu bezzasadnie to czy sąd może mnie ukarać?

3. Czy będę musiał pojechać do sądu na sprawę?

4. przedawnienie w sprawach abonament telefoniczny przedawnienie wynosiło 2 lata w w 2011 roku ?

5. Egzekucja komornicza zostaje automatycznie zawieszona gdy powiadomię komornika o wniesieniu o przywrócenie terminu dla zarzutu przedawnienia ?

Ostatnia edycja:
1. To już musisz sam ocenić. Z opisu wynika że roszczenie nie jest przedawnione.
2. Nie. Składasz od razu sprzeciw nie wniosek o przywrócenie terminu.
3. Może tak, może nie. To zależy czy powód cofnie wniosek czy nie.
4. 3 lata
5. Nie
Przejrzyj akta sprawy czy właściwie nabyli wierzytelność. Tylko to ma sens.

Powrót