S
Sebo
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 571
Otrzymałem propozycję umowy, której treść (sporządzona w języku polskim):
Czy mogę ze spółką LLC podpisać umowę ze wskazaniem na Polskie prawo (tj. Kodeks Cywilny - Dz.U. 2016 nr 0 poz. 380 oraz Kodeks Morski Dz.U. 2016 nr 0 poz. 66) oraz polski sąd jako właściwy do rozstrzygania sporów. Jakie w takim wypadku, w razie sporu będę miał możliwości egzekucji wyroków (polskiego sądu) na terenie USA?
- zastrzega, że w sprawach nie unormowanych umową będą miały zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego oraz kodeksu morskiego;
- wskazuje, że spory mogące wyniknąć z realizacji umowy będą rozstrzygane przez sąd właściwy ze względu na siedzibę amerykańskiej firmy (tj. Delaware w USA);
- z tego co wiem w systemie anglosaskim nie funkcjonuje pojęcie Kodeksu Cywilnego - zamiast tego prawo opiera się tam na zasadzie precedensu.
Czy mogę ze spółką LLC podpisać umowę ze wskazaniem na Polskie prawo (tj. Kodeks Cywilny - Dz.U. 2016 nr 0 poz. 380 oraz Kodeks Morski Dz.U. 2016 nr 0 poz. 66) oraz polski sąd jako właściwy do rozstrzygania sporów. Jakie w takim wypadku, w razie sporu będę miał możliwości egzekucji wyroków (polskiego sądu) na terenie USA?