właściwość sądu polskiego

• Autor wątku Autor wątku atmosphere
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
atmosphere

atmosphere

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
2 525
Witam,
Czy w razie zawarcia umowy zlecenia lub o świadczenie usług z podmiotem mającym siedzibę za granicą można umownie wskazać właściwość sądu polskiego?
Dziękuję

Oczywiście. Tematem będzie jedynie uznawanie tych wyroków przez kraje.

Chodzi o kraje Unii.
Oni uznają?

Jeżeli kraje Unii to zobacz art. 23 rozporządzenia 44/2001, tam są uregulowane warunki i forma takiego porozumienia.

Co do uznania / stwierdzenia wykonalności orzeczeń w Unii warunki są już zminimalizowane i tzw. jurysdykcja pośrednia (tj. czy pierwotny są miał jurysdykcję) jest badana tylko wyjątkowo.

Tak, kraje UE będą honorowały orzeczenia innych krajów UE i łatwiejsza jest także ich egzekucja. Europejski Tytuł Wykonawczy.
Tak jak już pisałem wyżej nie jest problemem wybranie właściwego sądu tylko późniejsze wykonywanie takiego wyroku.

To zapytam tak.
Czy zawierając umowę zlecenia z firmą z holandii lepiej wskazać właściwość sądu polskiego czy holenderskiego?

Odpowiedź zależy od tego, jakie prawo jest właściwe, bo najsensowniej jest powiązać jurysdykcję krajową z wyborem prawa.
Dla Ciebie pewnie lepiej prawo polskie i polski sąd :)

Pytanie retoryczne. A do jakiego sądu będziesz miał bliżej. W Polsce czy w Holandii?
Osobiście wybrałbym zapis na sąd polubowny w polsce, np. przy krajowej izbie gospodarczej. Miałem okazję występować przed nim i lista arbitrów jest imponująca a i czas także lepszy niż w normalnym procesie.

A mam jeszcze takie pytanie-jesli umowa jest zawierane poprzez przesyłanie dokumentów i ich podpisywanie(między Polską a krajem UE), to czy trzeba okreslać wówczas miejsce zawarcia umowy?

Powrót