Właściwy urząd

• Autor wątku Autor wątku Użytkownik1195
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Użytkownik1195

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Długi czas myślałam, że trzeba rozliczać się w urzędzie odpowiednim do adresu zameldowania.
Od trzech lat mieszkam we Wrocławiu i już dwa razy rozliczałam się w miejscowości, w której jestem zameldowana. Na stronie gov mam też podany stary adres.
Na PIT 11 za 2022 mam adres wrocławski, jednak urząd z innego miasta. Co w takiej sytuacji? Czy muszę składać jakieś korekty? Czy mogę za 2022 zmienić jeszcze urząd? Co z poprzednimi latami, adres na Pit 11 był zawsze poprawny, jedynie inny urząd.

A gdzie w pit masz wpisane adres zameldowania? Masz adres zamieszkania. I wg adresu zamieszkania powinnaś się rozliczać. Już pomijam fakt że powinnaś być zameldowana tam gdzie mieszkasz.

karolla0905 napisał:
A gdzie w pit masz wpisane adres zameldowania? Masz adres zamieszkania. I wg adresu zamieszkania powinnaś się rozliczać. Już pomijam fakt że powinnaś być zameldowana tam gdzie mieszkasz.
W czym Pani odpowiedź pomaga w mojej aktualnej sytuacji? Pytanie brzmiało co można obecnie zrobić. Zdaję sobie sprawę ze swojej pomyłki.
Poza tym najem okazjonalny nie równa się zameldowaniu, więc nie powinnam.

Wg prawa powinnaś być zameldowana tam gdzie mieszkasz. Nie składasz korekty tylko normalnie rozliczasz się wg miejsca zamieszkania czyli we Wrocławiu.

Tak jak piszą wyżej - nowy złóż już do nowego urzędu z nowym adresem.
Prowadzisz działalność gospodarczą?

Powrót