Własna działalność oraz praca na zlecenie w innej firmie

• Autor wątku Autor wątku pszturmaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pszturmaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Od kwietnia zeszłego roku prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. W lutym tego roku podjąłem dodatkową pracę na umowę-zlecenie w innej firmie. Czy istnieje taka możliwość, żebym mógł wykonywać tę pracę jako firma? Mam ustaloną stawkę godzinową oraz minimalną ilość godzin 160 miesięcznie. Maksymalnego limitu nie ma i dodatkowo jestem rozliczany co do minuty. Czy mógłbym zamiast tego wystawiać miesięcznie fakturę VAT?

Pracuje w tej firmie jako programista i moja firma również jest określona jako programistyczna tj. numery PKD odpowiadają działalności tworzenia i edycji oprogramowania, programowania baz danych, itp. więc tutaj by się wszystko zgadzało.

Proszę o przeniesienie tego wątku do działu "Prawo cywilne". Przepraszam za kłopot.

Jeśli prowadzi Pan działalność gospodarczą, to nie wolno Panu przyjmować zleceń jako osoba fizyczna, jeśli zlecenie dotyczy dziedziny Pańskiej działalności gospodarczej.
Zlecenie powinno być wystawione na "firmę" i rozliczane jako przychód firmy. Jeśli jest Pan VAT-owcem, to powinien Pan wystawiać faktury, jeśli nie jest nim Pan, to wystawia się rachunek.

Witam,

obecnie mam w firmie wiele takich przypadków, że osoba prowadząca działalnośc gospodarczą podpisuje z nami umowę zlecenie (tak wymaga projekt, w ramach którego zawieramy umowę), której przedmiot jest taki sam jak przedmiot działalności gospodarczej.
Napisał Pan że taka umowa zlecenie musi być wystawiona na firmę - my pisaliśmy tylko imię i nazwisko tej osoby, rozumiem że to nie wystarczy??
I jeszcze jeden problem - kilka spośród tych osób ma również umowę o pracę w innej firmie - w przypadku tych osób wzieliśmy pod uwagę umowę o pracę (jako pierwszy tytuł do ubezpieczeń, ponieważ od umowy o pracę są odprowadzane wszystkie składki) i wystawiliśmy zlecenie z kasą chorych oraz potrąciliśmy zaliczkę na podatek. Czy postąpiliśmy nieprawidłowo??Będę wdzięczna za odpowiedź, gdyż mamy jeszcze chwilę aby to wyprostować. Jesli jest taka możliość proszę o podstawę prawną.

Pozdrawiam

Osoba, która dostanie takie zlecenie nie może się z wami rozliczać jak "normalny" zleceniobiorca, tylko musi wam wystawić rachunek/fakturę jako firma i jest to przychód jej firmy, z którego musi się rozliczyć przed fiskusem. Wasza firma płaci kwotę brutto wynikającą ze zlecenia i nie obchodzą was żadne składki ZUS i zaliczki na podatek. Zlecenie może być nawet ustne, ale chodzi o ewentualne zabezpieczenie roszczeń w razie sporu. Dlatego powinno się wyraźnie określić komu się zleca wykonanie pracy.
Natomiast jeśli zlecacie wykonanie prac osobie fizycznej zatrudnionej w innej firmie na podstawie umowy o pracę, to ze zlecenia opłaca się tylko ubezpieczenie zdrowotne i zaliczkę na podatek dochodowy.

Powrót