Własna działalność + umowa z Firmą zlecającą

• Autor wątku Autor wątku firma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

firma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

prowadzę własną działalność gospodarczą, świadczę swoje usługi dla pewnej firmy X, Rozliczamy się miesięcznie, ja wystawiam fakturę na jakąś kwotę i jest ok. Firma ta, dała mi ostatnio do podpisania dwa dokumenty, które to według mnie są kompletnie bez sensu (dokumenty poniżej), ponieważ tyczą się pracownika. Firma stawia warunek, podpisuje to i dalej współpracujemy, albo nie i koniec współpracy. Oczywiście mnie interesuje opcja dalszej współpracy.

Teraz załóżmy, że podpiszę oba dokumenty. W miedzy czasie będę świadczył podobne usługi innym firmom, co jest logiczne. I w pewnym momencie firma x, skieruje sprawę do sądu o złamaniu umowy o zakazie konkurencji lub o nie zachowanie Tajemnicy Zawodowej i Poufności. Czy w takiej sytuacji sąd może zasądzić coś na moją niekorzyść, mimo iż oba pisma nie tyczą się firmy tylko pracownika (którym to ja nie jestem) ?

§
Pierwszy dokument:
UMOWA O ZAKAZIE KONKURENCJI (w czasie trwania stosunku pracy)

Zawarta w dniu ............................ w ................................... pomiędzy ...................................................................... z siedzibą w ..................................................................................................................................................................,
reprezentowanym przez:
1. ................................................................................................................................................................................
2. ................................................................................................................................................................................
zwanym dalej Pracodawcą,
a ................................................................ zam. w ...................................................... zwanym dalej Pracownikiem.

§1
1. Pracownik zobowiązuje się w okresie zatrudnienia u Pracodawcy nie prowadzić działalności konkurencyjnej w stosunku do działalności prowadzonej przez Pracodawcę
2. Za działalność konkurencyjną uważane będą następujące czynności:
- prowadzenie przedsiębiorstwa konkurencyjnego we własnym imieniu lub za pośrednictwem osoby trzeciej
- zakaz pozostawania w stosunku spółki prowadzącej zbliżoną działalność
- zakaz występowania w charakterze agenta, pełnomocnika lub prokurenta podmiotów konkurencyjnych
- .....................................................................................................................................................................................
- .....................................................................................................................................................................................
- ....................................................................................................................................................................................
2. Pracownik zobowiązuje się ponadto w okresie zatrudnienia nie świadczyć pracy na podstawie umowy o pracę, kontraktu menadżerskiego, umowy zlecenia, umowy o dzieło lub na jakiejkolwiek innej podstawie, na rzecz jakiegokolwiek podmiotu prowadzącego działalność konkurencyjną wobec Pracodawcy.

§2
1. Pracownik zobowiązuje się do zachowania w tajemnicy wszelkich okoliczności i poufnych informacji, o których dowiedział się w związku z wykonywaną przez niego pracą, a których ujawnienie mogłoby narazić Pracodawcę na szkodę.
2. W szczególności Pracownik zobowiązuje się do zachowania w tajemnicy informacji dotyczących stosowanych przez Pracodawcę technologii, systemu produkcji, zasad organizacji pracy, sposobu prowadzenia działalności handlowej i danych dotyczących jego kontrahentów.

§3
W razie naruszenia przez Pracownika zakazu konkurencji, o którym mowa w niniejszej umowie, Pracodawca może:
1. dochodzić od niego naprawienia poniesionej szkody na zasadach określonych w art. 114-122 Kodeksu pracy
2. zastosować wobec Pracownika, niezależnie od odpowiedzialności materialnej, określonej w ust. 1 odpowiedzialność porządkową, a w uzasadnionych wypadkach wypowiedzieć umowę o pracę lub rozwiązać ją bez wypowiedzenia z winy Pracownika.

§4
Wszelkie zmiany i uzupełnienia niniejszej umowy wymagają zachowania pod rygorem nieważności formy pisemnej.

§5
Umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

.......................... ................................
Pracodawca Pracownik

§
Drugi dokument:
Zobowiązanie Pracownika do zachowania Tajemnicy Zawodowej i Poufności
1. Pracownik zobowiązuje się do zachowania tajemnicy zawodowej i nie rozpowszechniania bez zgody Pracodawcy, w jakiejkolwiek formie, wszystkich dostępnych mu informacji dotyczących Pracodawcy, do których będzie miał dostęp z tytułu wykonywania swoich obowiązków służbowych, a nie przeznaczonych przez Pracodawcę do publicznego rozpowszechniania, zarówno w czasie trwania umowy o pracę jak i po jej wygaśnięciu.
2. Informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa Pracodawcy obejmują w szczególności: poufne informacje o klientach, dokumentację roboczą, zbiory korespondencji oraz inne akta związane z klientami i firmami współpracującymi, a także „informacje wewnętrznego użytku”. Informacje wewnętrznego użytku to takie niepubliczne informacje, których ujawnienie mogłoby wpłynąć na wartość rynkową firmy Pracodawcy, jej klientów oraz na majątek i bezpieczeństwo podmiotów nie będących klientami Pracodawcy.
3. Pracownik nie będzie rozpowszechniał wiadomości, których rozpowszechnianie mogłoby naruszyć imię lub interes Pracodawcy lub jego klientów.
4. Pracownik zobowiązuje niniejszym, iż w czasie trwania umowy o pracę , bez uprzedniej zgody Pracodawcy, nie będzie świadczył pracy w ramach stosunku pracy, ani usług w ramach stosunku zlecenia na rzecz podmiotu prowadzącego działalność konkurencyjną wobec Pracodawcy.
5. Pracownik potwierdza niniejszym, że jest świadomy odpowiedzialności karnej za czyny nieuczciwej konkurencji określone w ustawie o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Miejscowość Data Pracownik

Ja bym podpisała. Nie masz stosunku pracy, nie jesteś pracownikiem, nie dotyczą Cię te umowy.

Ale ubaw. Firmę wykonującą usługę nazywać "pracownikiem".
Spotkałem się już z takimi "pracodawcami" i "pracownikami" :)
Widziałem również "Umowę o pracę" zawartą z firmą. (etat 1/1, stanowisko, wynagrodzenie, wymiar urlopu, okres wypowiedzenia, wymiar czasu pracy).

No ja nie mam takich doświadczeń, na szczęście, ale wiem, że ludzie są zdolni do najdziwniejszych rzeczy :rolleyes:.

akuma_Nakago napisał:
Ja bym podpisała. Nie masz stosunku pracy, nie jesteś pracownikiem, nie dotyczą Cię te umowy.

W sumie umowa mnie nie dotyczy, ale jak na to patrzyłby sąd ? Teoretycznie to nie powinienem tego w ogóle podpisywać, ale w pewnym sensie jestem do tego "zmuszony". Czy sąd to odrzuci ze względu na to, iż nie ma stosunku pracy, czy wręcz przeciwnie, tłumacząc się że "podpisałeś, więc zgadzasz się z tym co jest napisane, mimo iż Cię nie dotyczy". Nigdy nie miałem takiej sytuacji, więc chciałbym dokładnie wiedzieć na czym "stoję" podpisując takie dokumenty.

Jak podejdzie do tego sąd okaże się dopiero, gdy sąd do tego podejdzie. W Polsce nie mamy prawa precedensowego, więc nawet gdyby były już przed sądami rozpatrywane podobne sprawy, to wcale nie znaczy, że w kolejnej tego typu sprawie wyrok byłby podobny do dziesięciu poprzednich. Śmiało mógłby być zupełnie inny, bo sąd nie może się opierać na wcześniejszych wyrokach w sprawach innych ludzi, musi wydać własny wyrok do konkretnej sprawy. Dlatego odpowiedź na pytanie: "Jak podejdzie do tego sąd?" przypomina wróżenie z fusów. Nikt nie wie, jak sąd do tego podejdzie, ani Ty, ani druga strona umowy, ani my, ani sąd - dopóki nie będzie musiał podejść. Mimo wszystko zaryzykowałabym. Acz ja to nie Ty, więc decyzja należy całkowicie do Ciebie.

Powrót