Własna strona internetowa a treści na niej zamieszczone

• Autor wątku Autor wątku nivens4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nivens4

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam, p oraz kolejny piszę do na tym forum w sprawie której nie mogę rozwiązać, zawsze pomagacie i udzielacie pomocnych odpowiedzi, mam nadzieję, że tym razem będzie tak samo :)

A więc mam w planach założyć stronę nazwijmy się "przykładowanazwa.pl" i na niej chcę umieszczać informację odnośnie mojego oraz okolicznych miast. Taki mały portal informacyjny wraz z rozpiską lokali w tych miastach.Tutaj pojawia się pytanie jeśli ja na mojej stronie chciałbym umieścić logo oraz nazwę restauracji o nazwie "xyz" i kilka informacji na jej temat wraz ze zdjęciami to czy muszę posiadać zgodę właściciela/managera lokalu? Nie mówię tutaj tylko o restauracjach ale również o lokalach rozrywkowych; kluby,baseny,kręgielnie itp
Jeśli tak czy zgoda musi być pisemna? regulują to jakieś przepisy?.

Druga sprawa odnośnie ewentualnych reklam na stronie. Przykładowo warsztat samochodowy o nazwie "kluczyk i wspólnicy" chce na mojej stronie zamieścić baner reklamowy a ja jako właściciel strony chce zabrać za to opłatę w wysokości dajmy na to stu złotych to czy muszę posiadać działalność gospodarcza? jak sprawa wygląda z punktu prawnego?

nivens4 napisał:
... Jeśli tak czy zgoda musi być pisemna? ...
Nie musi, ale w Twoim interesie leży aby mieć ją udokumentowaną.
nivens4 napisał:
... czy muszę posiadać działalność gospodarcza? ...
To już wypełnia znamiona działalności gospodarczej w świetle obecnie panującego prawa, które może się zmienić po wejściu w życie Prawa przedsiębiorców.

Czyli zgoda musi być, w takim razie co powinno się znaleźć w takiej " umowie "?

Kiedy wchodzi w życie prawo przedsiębiorców?

nivens4 napisał:
... co powinno się znaleźć w takiej " umowie "? ...
Dokładne oznaczenie podmiotów umowy, wskazanie przedmiotu oraz celu i zakresu korzystania.
nivens4 napisał:
... Kiedy wchodzi w życie prawo przedsiębiorców? ...
Po podpisaniu Ustawy przez Prezydenta.

Podmiotem jestem ja jako właściciel strony oraz właściciel restauracji/lokalu?
Do podpisania takiej umowy nie potrzebuje działalności gospodarczej?

Wskazanie przedmiotu? Jak mam to rozumieć?

Jesteś w stanie napisać krótka przykładową umowę?

Problem w tym że szukałem i nie mogłem niczego takiego znaleźć, nawet podobnego i dlatego napisałem tutaj na forum. Zastanawiam się czy wstawienie czyjegoś loga, nazwy oraz opisu to "darmowy wynajem miejsca reklamowego na stronie internetowej" czy istnieje inna bardziej fachowa nazwa?

Korzystanie z cudzego znaku towarowego wymaga zgody uprawnionego. Wyjątki są wskazane w Ustawie, Twoje korzystanie w nich się nie mieści.

Ostatnia edycja:
Umowa o użyczenie loga,nazwy oraz opisu

Witam, mam pytanie odnośnie udostępniania treści. Chcę założyć stronę z lokalami,atrakcjami oraz wydarzeniami z mojego regionu. Na stronie przykładowo będę udostępniać logo,nazwę,zdjęcia i opis restauracji/ hotelu/ knajpki itp. Znalazłem umowę którą mogę wykorzystać lecz nie jestem pewny czy w jej treści znajduje się wszystko. Czy ktoś ma jakieś zastrzeżenie co do jej treści lub czego w niej brakuje:

UMOWA
Zawarta w dniu ………………….. (data) w ……………………… (miejscowość), pomiędzy:

1. .......................................... (imię i nazwisko), zam. .................................. (adres) legitymującym się dowodem osobistym nr ............................... (numer i seria dowodu osobistego) wydanym przez ......................... (nazwa organu) z datą ważności do ....................................... (data) numer PESEL ……………………….. (numer PESEL), zwanym dalej UŻYCZAJĄCYM, z jednej strony,
a
2. ............................................. (imię i nazwisko), ur. ............................... (data urodzenia) w ……………….…..................... (miejsce urodzenia), zam. w ........................... (miejscowość), ul. ............................... (nazwa ulicy i numer domu), nr PESEL ............................ (numer PESEL), legitymującym się dowodem osobistym o serii .................. nr .............................. (numer i seria dowodu osobistego), zwanym dalej BIORĄCYM DO UŻYWANIA, z drugiej strony,
o następującej treści:
§ 1
Użyczający użycza i daje w bezpłatne używanie Biorącemu do używania ................................. (przedmiot umowy)
§ 2
Biorący do używania oświadcza, że użyczenie to przyjmuje.
§ 3
Umowa zostaje zawarta na okres ........................................................................ (czas określony/czas nieokreślony)
§ 5
Oddanie przedmiotu umowy innej osobie do używania jest zabronione.
§ 6
Korzystanie z przedmiotu umowy dozwolone jest wyłącznie na portalu.................. (nazwa portalu)
§ 7
Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.
........................................... .............................................

UŻYCZAJĄCY BIORĄCY DO UŻYWANIA

Druga sprawa to strony umowy. Czy jako "biorący do używania" zamiast własnych danych "przedstawić" jako "właściciele portalu www.nazwamojego poralu.pl czy lepiej własnych danych?

"Właścicieli" portalu jest trzech i nie posiadamy na chwilę obecną działalności gospodarczej. Jesteśmy osobami prywatnymi.

Nie dubluj tematów.

Nie tyle umowa na użyczenie lecz wyrażenie zgody na umieszczenia na stronie. Dla twoich celów zgoda jest wystarczająca.

a treść umowy? czy wszystko jest w niej zawarte? nie chcę aby ktoś po udostępnieniu miał do mnie roszczenia.

A co do drugiego pytania?

Tutaj umowa nie jest potrzebna wystarczy, że na zgodzie zostaną wymienione wasze nazwiska.

Przy umowie możecie spodziewać się opłat licencyjnych.

Opłata licencyjna? szukałem w google lecz nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. za co mam to płacić?
czy to opłata jest obowiązkowa czy jest to "widzimisie" właściciela?

Ostatnia edycja:
"widzimisie" uprawnionego, to on decyduje na jakich zasadach daje prawo do korzystania ze swojego znaku towarowego.

moim zdaniem lokale chętnie skorzystają z darmowej reklamy na portalu informacyjnym. Poczytałem w internecie trochę o tej opłacie i doszedłem do wniosku, że opłatę taką mogą chcieć Hotele z wyrobioną marką, które nie udostępnią swojego znaku za bezcen. Lecz zastanawiam się ile może wynosić taka opłata?

Każdy ceni siebie indywidualnie.

Powrót