Własnoręczne rozwiązanie zadań a czerpanie korzyści

• Autor wątku Autor wątku asmodeuszz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asmodeuszz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
Jestem uczniem I klasy LO i wpadłem na pomysł zarobienia małej i łatwej kasy, jednak nie wiem, czy jest to legalne.
Uczę się matematyki na poziomie rozszerzonym w związku z tym rozwiązuję dokładnie wszystkie zadania ze zbiorów zadań. Podane są w nim odpowiedzi, ale nie zawsze wiadomo jak do nich dojść. Czy byłoby czymś nielegalnym, niezgodnym z prawem, gdybym sprzedawał na Allegro rozwiązane własnoręcznie zadania z całego zbioru bez cytowania treści zadań, same własne opisy oraz rozwiązania. Chciałbym się wziąć za to po zakończeniu roku, gdy ukończę zbiór. Już zrobiłem mały wywiad środowiskowy i ludzie byliby zainteresowani takimi wzorami i wskazówkami.

Witaj, a dlaczegóż byś nie mógł? W końcu rozwiązanie zadania to określony algorytm, a pomysły, idee, algorytmy nie są chronione w polskim prawie autorskim - vide Art.1. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku.

A gdyby coś takiego cieszyło się wzięciem i np, nawiązywałbym kontakt z osobami z innych szkół i płacił im za udostępnienie zeszytów wraz z prawami autorskimi?
Najbardziej się bałem, że rozwiązywanie zadań ze zbiorów i ich odpłatne udostępnianie, które są w komplecie z podręcznikami do szkoły jest niezgodne z prawem, bo wiadomo, oszukiwanie nauczycieli ( jeśli ktoś nie odrobi pracy, tylko spisze ją z mojej pracy ) itp, ale z drugiej strony nie takie jest przeznaczenie zbioru rozwiązań jaki chcę udostępnić. I każdy ma wolną wolę :) W końcu Ministerstwo Edukacji przyjmuje podręczniki, odrzuca, a taki sobie pomysłowy 17latek wrzuca gotowca do ich zestawów ;)

a, czym innym będzie korzystanie komercyjne z rozpowszechniania tych rozwiązań - podatki trzeba płacić zawsze, jak się sprzedaje coś, co się samemu wytworzyło... :D

W jakiej formia miałbym to robić, skoro jestem niepełnoletni? Chyba nie muszę zakładać działalności gospodarczej, czy czegoś w tym stylu? A o komercyjnej formie takiego biznesu w 1 poście pisałem :)

W dodatku dowiedziałem się, że dochód do 3000zł netto nie ulega opodatkowniu, czy to prawda? Nie sądzę, bym zarobił na tym więcej w skali roku ;)

jak się coś sprzedaje, to ma się i przychód... ;) więc teoretycznie wyrabiasz sobie NIP i na koniec roku rozliczasz PIT-a osobistego, a podpisują Ci go rodzice / opiekunowie prawni... ;) A to czy przekroczysz, czy nie, granicę wolną od podatku i jak udokumentujesz przychód - to twoja sprawa. Tak, jak powiedziałem - teoria. A, co do szczegółów możesz popatrzeć sobie tam - http://pit.pl/

Dość strasznie to brzmi :) Nieważne jaki przychód uzyskam, tak czy inaczej muszę posiadać NIP i składać PIT ( 28 wnioskuję )??

na 100 % nie jestem przekonany ,ale czy dochód takiego maloletniego nie jest rozliczany i dodawany do dochodu rodzica/ów ?

@ Markiz32: być może (to ciekawe, muszę to sprawdzić u źródła w wolnej chwili ;)), ale wiem na pewno, że małoletni może rozliczać się samodzielnie, jedynie jego PIT podpisuje opiekun prawny (najlepsze jest, jak się tak rozlicza takie dwu-, trzyletnie małolaty grające w reklamach :D ).

Powrót