Własność małżonka a podział majątku

• Autor wątku Autor wątku jankes61
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jankes61

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Moje pytanie może należeć do trudnych. Moja koleżanka rozwiodła się z mężem. Małżonek przed ślubem kupił mieszkanie które de facto spłacali wspólnie. Następnie zbyli to mieszkanie za 125 000 a pieniądze przeznaczyli na poczet zakupu nowego większego. Teraz są po rozwodzie i są w trakcie podziału majątku. Sąd podczas sprawy o podział zasądził koleżance zwrot kwoty połowy wcześniej sprzedanego mieszkania które było własnością jej męża a spłacali wspólnie. Czy to właściwie czy nie?

Pytanie z gatunku bardzo łatwych. Jak najbardziej właściwe.

Cześć

A czy czasem Sąd nie powinien rozliczyć całej kwoty uzyskanej ze sprzedaży mieszkania kawalerskiego i rozliczyć połowę rat kredytu spłaconego podczas trwania wspólnoty?
Mam w tej chwili identyczną sprawę - mieszkanie kupione w 53 procentach z moich środków i 47 procent z kredytu hipotecznego - ja wniosłem o rozliczenie całej kwoty i podział jedynie tych 43 procent pomiędzy mną i EX

Pozdrawiam.

Piotrek

Tak własnie pownno byc,jednak prawo sobie a sądy sobie czyli bezprawie.Moja darowizne sad zaliczył do majatku wspolnego,nieznajomosc prawa sedziow porazająca.

kika88, bardzo proszę byś nie rozsiewała swojego żalu co całym Forum. Sprawa Twojej darowizny nie jest jednoznaczna, a sąd orzeka w oparciu o dokumenty, których nikt tutaj nie widział. Trzymaj się proszę swojego wątku, chyba że jesteś w stanie innym coś podpowiedzieć poza swoimi prywatnymi odczuciami.

ffenix napisał:
kika88, bardzo proszę byś nie rozsiewała swojego żalu co całym Forum. Sprawa Twojej darowizny nie jest jednoznaczna, a sąd orzeka w oparciu o dokumenty, których nikt tutaj nie widział. Trzymaj się proszę swojego wątku, chyba że jesteś w stanie innym coś podpowiedzieć poza swoimi prywatnymi odczuciami.

Jestem właśnie po sprawie apelacyjnej w całości wygranej,teraz proszę o odpowiedz kto mi zapłaci za nieduczonego sędziego który niszczy ludzi, nieznający prawa.Wolne niezawisłe sądy...

Powrót