Własny modem kablowy, a prawo

• Autor wątku Autor wątku pawbrok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawbrok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jako nowy użytkownik Forum witam wszystkich i pozdrawiam.

Chciałbym poruszyć sprawę możliwości podłączenia własnego modemu kablowego, modemo-routera, ale też sprzętu do sieci światłowodowych z punktu obowiązującego w Polsce prawa.

Polska, jako członek UE podpisała Dyrektywę KE 2008/63/WE, ale panie w biurze obsługi abonenta mówią, że "WiFi może pan mieć swoje, ale modem tylko od nas". Czy nie jest to przypadkiem stosowanie niedozwolonych klauzul (nasuwa się analogia do sprzedaży dostępu do sieci GSM ale tylko z telefonem).

Artykuł 4 ww. Dyrektywy wyraźnie mówi, co zobowiązują się zapewnić użytkownikom sieci telekomunikacyjnych państwa sygnatariusze w swoich regulacjach prawnych. Niestety nie mogłem znaleźć nic w polskich przepisach, co zobowiązywałoby operatorów do przestrzegania ww. zasady.

W Niemczech np. Bundestag uchwalił Ustawę, która obowiązuje od 01.08.2016 i gwarantuje użytkownikom j.w., a operatorzy są zobowiązani do udzielenia pomocy abonentom w celu aktywacji posiadanego sprzętu.

Bardzo ciekawy wątek w tej sprawie znalazłem na angielskojęzycznym forum (Free router choice) ***mod***

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki, gdyż sprawa interesuje mnie osobiście.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót