Wlne stażysty

• Autor wątku Autor wątku firmakg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

firmakg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, moj strazysta chce isc na wolne, ktore mu sie nalezy co rozumiem. Problem jest w tym ze mi jako pracodawcy nie odpowiadaja dni, ktore stazysta wybral. Co mozna zrobic w tej sytuacji?

Nie odpowiadają, bo? Powód jest tutaj istotny, bo stażysta może zgłosić do PUP, że nie chcesz udzielić mu dni wolnych.

tylko ze chce udzielic wolnego tylko nie w te dni, w inne

No dobrze, a co z tymi dniami (w które stażysta chce mieć wolne) nie tak? Bo nie możesz dysponować dniami wolnymi stażysty wg. własnego uznania...
Masz jakiś konkretny powód, aby odmówić mu udzielenia dni wolnych w terminie w jakim chce? Czy chęć ich odebrania zgłosił Ci np. w ostatniej chwili dezorganizując tym samym pracę w firmie? Podaj konkretny powód odmowy... bo będzie mu to trzeba wpisać na wniosku.

Ostatnia edycja:
dni wolne ktore wybral nie pasuja mi z tego wzgledu poniewaz inny pracownik jest w tym czasie na wolnym a stazysta sam dokonal wyboru tych dni nie informujac mnie wczesniej, a pracownik duzo wczesniej planowal wolne

A w jakiej branży pracuje stażysta? I kiedy te dni wolne wypadają? Poinformował Cię o tym w ostatniej chwili?
Pamiętaj, że stażysta to osoba "na nauce", więc nie można go traktować jako pracownika... i tym bardziej zastępować nim pracownika.
Póki co żadnego racjonalnego powodu odmowy udzielenia dni wolnych nie przedstawiłeś. Jeśli stażysta poskarży się w PUP, to racja stoi po jego stronie.

Powrót