wniesienie sprawy do e-sądu - zaległosci z tytułu najmu

• Autor wątku Autor wątku signill
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

signill

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Podpisałam, jako wynajmujący umowę (najmu okazjonalnego) z najemcą na najem mieszkania. Najemca przestał płacić za czynsz, media, wyprowadził się (uciekł za granicę) - protokół zdawczo - odbiorczy podpisała mi jego dziewczyna, również oddała mi klucze do mieszkania - miało to miejsce pod koniec maja. W 2 połowie maja wysłałam do najemcy wypowiedzenie umowy ze skutkiem natychmiastowym, którego nie odebrał na żadnym z 2 adresów na które wysłałam korespondencję.

1/ Czy umowa uważana jest za rozwiązaną, jeżeli tak, to z jaką datą?
2/ Czy jeżeli został spisany protokół zdawczo-odbiorczy, a nie ma dostarczonego rozwiązania umowy - mogę traktować umowę jakby nadal obowiązywała i doliczyć do długu kolejny miesiąc? (zdewastowali mieszkanie i od 3 tygodni trwa już remont)
3/ Proponowałam na początku maja rozwiązanie za porozumieniem stron ze skutkiem na koniec maja i umówiliśmy się, że mi je podpisze przy oddaniu mieszkania. Umowa na czas określony, co do zasady jest niewypowiadalna, więc czy mogę naliczyć mu opłaty do końca trwania umowy z tytułu utraconych korzyści skoro nie odebrał wypowiedzenia, a tylko ja w takim przypadku wiem, co było w kopercie?
3/ Jeżeli chciałabym doliczyć odsetki przed złożeniem sprawy do sądu, to wiem, że za czynsz liczone jest to od dnia kolejnego po dniu wymagalności, a jak z opłatami za media? Od dnia faktury, wymagalności na fakturze, czy zapłaty na rzecz wierzyciela, której dokonałam z tytułu rachunków?

Ostatnia edycja:
Powrót