Wniesienie sprzeciwu od nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku gojka1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gojka1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam.
Czy podstawą do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty sądowego może być nieskuteczne doręczenie pisma z sądu (nakazu zapłaty) osobie nieletniej - 15-letniej?
Pismo siostra 15-letnie rzuciła w kat w 2006 roku i dowiedziałam się o niem kilka dni temu jak mnie komornik szukac zaczął.
Jakie podać argumenty, jęsli zgadzam się z niezapłaconym mandatem i chcę zapłacić odsetki tylko koszty komornika sa maskryczne bo od 309 zł chce 320 zŁ kosztów. To w ogóle mozliwe takie naliczenie 100% kosztów?

Pozdrawiam

1. generalnie art. 138 § 1 kpc się kłania. brak prawidlowego doręczenia. tylko musisz to udowodnić wnosząc sprzeciw i zaznaczyc, że termin do jego wniesienia nie zaczął biec z uwagi na brak prawidłowego doręczenia
2. jak się zgadzasz z mandatem (mniemam że to opłata za jazdę bez biletu?), to po co w ogóle zawracasz sobie głowę? koszty komornika są słuszne - art. 49 ust. 1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji
3. jesli w 2006 roku sprawa była przedawniona, to wnoś sprzeciw jak w pkt 1 i nie zapłacisz nigdzie nic. jesli nie - to odpuść, nie ma sensu

Powrót