J
Jack314
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Cześć,
Czy ktoś z Was próbował skutecznie wyegzekwować od banku (w moim przypadku PKO BP) szczegółowe informacje o odbiorcach danych osobowych na podstawie art. 15 ust. 1 lit. c RODO?
Wysłałem do nich wniosek, w którym wyraźnie zażądałem:
podania konkretnych nazw podmiotów/instytucji, którym udostępniono moje dane,
dat każdego udostępnienia,
zakresu przekazanych danych (w tym historii transakcji),
odtworzenia tych informacji z logów systemowych, jeśli nie prowadzą gotowego rejestru.
Co otrzymałem w odpowiedzi?
Bank przysłał standardową „gotówkę”. Wymienili mi tylko ogólne kategorie podmiotów, powołując się na art. 104 i 105 Prawa bankowego oraz na „podmioty, którym bank powierzył wykonywanie czynności”. Co więcej, w ogólnych kategoriach moich danych wskazali tylko imię, nazwisko, PESEL i dane kontaktowe, całkowicie pomijając historię transakcji, która przecież też stanowi dane osobowe.
Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia z praktyki:
Czy ktoś z Was przerabiał już taki temat z bankami w Polsce?
Czy banki mają jakiekolwiek realne podstawy prawne, by odmówić wyciągania takich informacji z logów systemowych (np. zasłaniając się nadmiernym obciążeniem, tajemnicą przedsiębiorstwa czy tajemnicą bankową)?
Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami.
Pozdrawiam!
Czy ktoś z Was próbował skutecznie wyegzekwować od banku (w moim przypadku PKO BP) szczegółowe informacje o odbiorcach danych osobowych na podstawie art. 15 ust. 1 lit. c RODO?
Wysłałem do nich wniosek, w którym wyraźnie zażądałem:
podania konkretnych nazw podmiotów/instytucji, którym udostępniono moje dane,
dat każdego udostępnienia,
zakresu przekazanych danych (w tym historii transakcji),
odtworzenia tych informacji z logów systemowych, jeśli nie prowadzą gotowego rejestru.
Co otrzymałem w odpowiedzi?
Bank przysłał standardową „gotówkę”. Wymienili mi tylko ogólne kategorie podmiotów, powołując się na art. 104 i 105 Prawa bankowego oraz na „podmioty, którym bank powierzył wykonywanie czynności”. Co więcej, w ogólnych kategoriach moich danych wskazali tylko imię, nazwisko, PESEL i dane kontaktowe, całkowicie pomijając historię transakcji, która przecież też stanowi dane osobowe.
Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia z praktyki:
Czy ktoś z Was przerabiał już taki temat z bankami w Polsce?
Czy banki mają jakiekolwiek realne podstawy prawne, by odmówić wyciągania takich informacji z logów systemowych (np. zasłaniając się nadmiernym obciążeniem, tajemnicą przedsiębiorstwa czy tajemnicą bankową)?
Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami.
Pozdrawiam!