Wniosek- braki formalne.

• Autor wątku Autor wątku oliemi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
oliemi

oliemi

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 779
Mam pytanie.
Córka wysyłając wniosek do komornika o alimenty od ojca jej dziecka, wypełniła go w taki sposób, że pisząc od kiedy do kiedy on jest winien, nie brała pod uwagę kilku miesięcy kiedy mieszkali razem.
Uznała że nie powinna tego wliczać.
Dziś dostała odpowiedź od komornika, że ma uzupełnić wniosek zgodnie z tytułem wykonawczym. O co może chodzić ?

W tytule jest napisane :

"..zasądza od pozwanego po 450 zł miesięcznie poczynając od dnia 25 listopada 2013 roku.

Dwa razy otrzymała pieniądze z FA.
Czy ma wspominać o takich faktach czy zwyczajnie przepisać z tytułu wykonawczego ?

oliemi napisał:
Dwa razy otrzymała pieniądze z FA.
:?::?::?: :o

A może po prostu zadzwonić do komornika i zapytać w czym problem, bo na podstawie takiego opisu, to tylko wróżka mogłaby się pokusić o udzielenie jakiejś sensownej odpowiedzi?

Dwa razy czyli przez 2 miesiące.
Pracownica komornika stwierdziła tyko tyle, że ma być wypełniony na podstawie tytułu wykonawczego ale może koleżanka będzie wiedziała więcej, tyle że jej nie ma...

Chcę tyko wiedzieć czy można pisać we wniosku że wnioskuję o pieniądze za okres od- do, przykładowo:

od 25 listopada 2013 roku do 25 lutego 2014 roku.
od 10 kwietnia 2014 roku do 13 grudnia 2014 roku
od 01 stycznia 2015 roku

Te przerwy to czas gdy mieszkali razem oraz te 2 miesiące z FA.

Jak mogła otrzymywać alimenty z FA, skoro dopiero teraz składa wniosek o wszczęcie egzekucji?

Rozumiem, że córka nie chce egzekwować alimentów za okres od 26.02.2014r do 09.04.2014r oraz od 14.12.2014r do 31.01.2015r?

Mogła, sprawa już wcześniej była zgłaszana do komornika i dwukrotnie była zawieszana. Stąd przerwy.
Dokładnie za te okresy nie chce egzekwować.
Nie rozumiem bo wcześniej problemów nie było, wydawało mi się że jeśli proszą o uzupełnienie braków formalnych to powinni określić o jakie chodzi.

oliemi napisał:
czy można pisać we wniosku że wnioskuję o pieniądze
Do komornika możesz wnioskować tylko o to, co znajduje się w wyroku sądu (szerzej, w tytule wykonawczym). Nic więcej! Zrób to co Ci powiedziała pracownica komornika.

Nie rozumiem. Czyli mimo że mieszkali razem ona ma wnioskować za te miesiące? Mimo że przez 2 miesiące wypłacił pieniądze FA ma wnioskować za te miesiące ?
Ale ok, tak zrobi.

Z podziękowaniem za pomoc :)

Powrót