Wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku.

• Autor wątku Autor wątku Kcacys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kcacys

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Ja i mój ojciec jesteśmy spadkobiercami testamentowymi po zmarłej bezdzietnej ciotce, nie zamężnej, bez rodzeństwa rodzice i dziadkowie nie żyją. Ustawowymi spadkobiercami są też inni kuzyni. We wniosku o stwierdzenie nabycia spadku do sądu kogo podaję jako uczestnika tylko mojego ojca? a resztę kuzynów razem z adresami podaję w środku wniosku gdzie opisuję sytuację rodzinną spadkodawcy? Czy wszyscy są uczestnikami?

Wszyscy spadkobiercy ustawowi są uczestnikami postępowania o stwierdzenie nabycia spadku na podstawie testamentu.
Jeżeli któryś ze spadkobierców ustawowych zmarł by przed zakończeniem postępowania spadkowego wtedy w jego miejsce należy wskazać jego następców prawnych czyli spadkobierców testamentowych lub ustawowych.

Mam pytanie Moj syn pracował w Niemczech I niestety umarł Czy ktoś mi pomoże o co i gdzie mogę się starać Proszę o pomoc

1. W którym kraju został dokonany pochówek?
2. Czy syn miał żonę, dzieci w Polsce czy w RFN?
3. Czy miał majątek w Polsce czy w RFN? Nieruchomości, konta bankowe.
4. W którym kraju spędzał czas wolny?
5. Czy zgon został zgłoszony do rejestrze stanu cywilnego w RFN?
6. Czy pracodawca syna może powiedzieć do jakiego banku przelewał wynagrodzenie syna?

1.W Polsce
2.Kawaler
3.Konto w Polsce
4.W Niemczech Od kwietnia był 2 razy w Polsce po 2 dni
5.Firma która przewoziła zwłoki przywiozła Certyfikat Smierci Nigdzie tego nie zgłaszałam Czy mam to zgłosić?
6.Tak ale ja już zamknęłam to konto w Polsce

Majka67 napisał:
Firma która przewoziła zwłoki przywiozła Certyfikat Smierci
1. Jaki jest tytuł tego dokumentu po niemiecku?

Majka67 napisał:
już zamknęłam to konto w Polsce
2. W takim razie czy jest jakiś majątek syna którym nie możesz jeszcze dysponować?
3. Czy składki ubezpieczeniowe/emerytalne syna były opłacane do zagranicznego systemu ubezpieczeń?
4. Czy upoważniłaś zakład pogrzebowy do uzyskania wypłaty zasiłku pogrzebowego z ZUS?

1 Certyfikat Smierci(tłumaczenie na język.polski)
2.Nie wiem czy mogę o jakieś fundus,e starać się z Niemiec
3.Do Niemieckiego
4.Tak syna pochował brat na swoje ubezpieczenie w Polsce Ja opłaciłam transport Nie wiem czy mogę domagać się zwrotu z Niemiec za transport

ad. 1) Prawdopodobnie na podstawie tego dokumentu uda się zarejestrować zgon w urzędzie stanu cywilnego a następnie uzyskać odpis skrócony aktu zgonu.
ad. 2) Jeżeli syn zawarł umowę o prywatne ubezpieczenie emerytalne i w umowie zastrzeżono klauzulę ochrony spadkobierców (Hinterbliebenenschutz) wtedy zgromadzony kapitał można wypłacić spadkobiercom po uzyskaniu europejskiego poświadczenia spadkowego u notariusza.
ad. 4) Myślę że zakład pogrzebowy powinien wiedzieć na ten temat najwięcej. Spróbuj ich zapytać.

Powrót