Wniosek do WSA o przyznanie adwokata z urzędu?

• Autor wątku Autor wątku fel=x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fel=x

Użytkownik
Odpowiedzi
261
Moja sprawa ("Po modernizacji wsi") po korzystnym dla mnie wyroku NSA, Starostwo i Woj.Insp.Nadz. Geodezyjnego nie chcą przyznać się do błędu, i wypełnić zalecenia wyroku NSA. wobec tego po raz kolejny odwołałem się do WSA. Nauczony przykrym doświadczeniem z wcześniejszych spraw chcę zapytać? Składając wniosek o przydzielenie pomocy prawnej z urzędu, jaka jest różnica przydzielenie adwokata czy radcy prawnego o kogo lepiej wnioskować?. Jak należy uzasadnić wniosek aby adwokat czy radca musiał mnie powiadomić o rozprawie, i żebym miał coś do powiedzenia, w swojej sprawie. Wcześniej miałem adwokata i w ogóle o sprawie w WSA nie byłem powiadomiony, i przegrałem. Po rozprawie adwokat odradzał mi odwoływanie się do NSA.ja się uparłem i napisał odwołanie. O rozprawie przed NSA powiadomił mnie Sąd, broniłem się sam (p. mecenas w czasie rozprawy zrezygnował) i wygrałem. Obecnie także występowałbym sam, sprawa jest ewidentna, ale jak to w Sądzie, w razie niekorzystnego orzeczenia nie będzie mnie stać na wynajęcie prawnika, aby napisał odwołanie do NSA.

fel=x napisał:
Moja sprawa ("Po modernizacji wsi") po korzystnym dla mnie wyroku NSA, Starostwo i Woj.Insp.Nadz. Geodezyjnego nie chcą przyznać się do błędu, i wypełnić zalecenia wyroku NSA.

Proszę o podanie sygn akt sprawy, to sobie poczytamy w bazie orzeczen :)

Od razu spytam, NSA uchylił orzeczenie WSA i czy WSA wydał już nowe?

Dopiero to nowe orzeczenie WSA obliguje organy administracji do odpowiedniego zastosowania

fel=x napisał:
adwokata czy radcy prawnego o kogo lepiej wnioskować?.

mają takie same kompetencje, zatem to bardziej zależy od osoby i jej osobowości

fel=x napisał:
Jak należy uzasadnić wniosek aby adwokat czy radca musiał mnie powiadomić o rozprawie, i żebym miał coś do powiedzenia, w swojej sprawie.

Nie musi, bo jest pana pełnomocnikiem.
Po złożeniu skargi do NSA (gdzie jest wymóg podpisania przez adwokata lub radcę) może pan pełnomocnictwo wycofać i wtedy sąd musi pana poinformować bezpośrednio.

Wystarczy jak w pełnomocnictwie będzie wyraźnie zaznaczone, że pełnomocnictwo jest do sporządzenia i wniesienia skargi kasacyjnej.

Tak NSA uchylił orzeczenie WSA do ponownego rozpatrzenia i WSA wydał nowe orzeczenie korzystne dla mnie. Starostwo i Woj.Insp.Nadz. Geodezyjnego nie chcą przyznać się do błędu, i wypełnić zaleceń w wyroku NSA.i WSA. dlatego znowu odwołałem się do WSA. Dopiero w czwartek dostałem powiadomienie z Sądu o wniesienie, opłaty 200 zł.

Nie musi, bo jest pana pełnomocnikiem.

Trochę nie bardzo, takie pełnomocnictwo, bo poprzednim razem adwokat z urzędu nie bardzo miał pojęcie o sprawach rozgraniczeniowych, a o posiedzeniu Sądu nie powiadomił, jak się dowiedziałem oprócz tego, że podtrzymuje mój wniosek nie zabierał głosu i wyszło jak wyszło.

Nie wiem czy podanie na forum Sygnatury akt sprawy jest takie bezpieczne???8)

Proszę wyrózniac wypowiedzi innych, do których się pan odnosi odpowiednio cytując, bo inaczej pańskie słowa zlewają sie z innymi

fel=x napisał:
Nie wiem czy podanie na forum Sygnatury akt sprawy jest takie bezpieczne???8)

Jest, bo i tak dostępne w publicznej bazie orzeczeń

modoc napisał:
Wystarczy jak w pełnomocnictwie będzie wyraźnie zaznaczone, że pełnomocnictwo jest do sporządzenia i wniesienia skargi kasacyjnej.

To znaczy wpisać, to we wniosku o pomoc prawną ?

fel=x napisał:
To znaczy wpisać, to we wniosku o pomoc prawną ?

Nie - we wniosku zabiegamy o otrzymanie pomocy

natomiast po jej otrzymaniu w pełnomocnictwie wskazujemy zakres umocowania

voyteg napisał:

Tak NSA uchylił orzeczenie WSA do ponownego rozpatrzenia i WSA wydał nowe orzeczenie korzystne dla mnie. Starostwo i Woj.Insp.Nadz. Geodezyjnego nie chcą przyznać się do błędu, i wypełnić zaleceń w wyroku NSA.i WSA. dlatego znowu odwołałem się do WSA. Dopiero w czwartek dostałem powiadomienie z Sądu o wniesienie, opłaty 200 zł.

voyteg napisał:
Cytat:
Napisał/a fel=x

Nie wiem czy podanie na forum Sygnatury akt sprawy jest takie bezpieczne???
Jest, bo i tak dostępne w publicznej bazie orzeczeń

Jednak wstrzymam się gdyż po sygnaturze każdy przeglądający to forum, oprócz Pana może wejść do bazy orzeczeń. To co napisałem wyżej chyba wszystko wyjaśnia.
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót