wniosek egzekucyjny i opłaty dla komornika

• Autor wątku Autor wątku rgoliat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rgoliat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Mam pytanie odnośnie wnoszonych opłat dla komornika po złożeniu wniosku egzekucyjnym.

Czy komornik ma prawo żądać opłat za wysyłanie zapytanie do US, jeżeli prowadzi już egzekucje w stosunku do dłużnika na którego wysłałem wniosek egzekucyjny?

Pytam się o to, bo wydaje mi się że jest to wyciąganie dodatkowych pieniędzy za coś co jest już wiadome dla komornika, skoro prowadzi już od jakiegoś czasu egzekucje u dłużnika.

Z góry dziękuję za wszystkie informacje.

Opłaty czy zaliczki bo to dwie różne kwestie ?

Opłata jest dla komornika za zlecenie poszukiwania majątku dłużnika a zaliczka na wydatki gotówkowe (wydatki na zewnątrz).

Chodzi o zaliczki na pokrycie kosztów, ale nie zmienia to treści pytania odnośnie zapytania do US czy Banków o informacje które już posiada.

To ty sterujesz egzekucją i zasada jest prosta - zapłacisz będziesz miał świeże odpowiedzi z urzędów na na temat dłużnika (np. nowe miejsce pracy lub nowe konto w banku) a jeśli nie zapłacisz to nie dowiesz się nic nowego. Chyba że trafisz na komornika filantropa który na swój koszt zrobi zapytania do urzędów. Przeczytaj to (Ustawa o komornikach ...) :
...
Art. 39. 1. Komornikowi należy się zwrot wydatków gotówkowych poniesionych w toku egzekucji tylko w zakresie określonym ustawą.

2. Wydatkami, o których mowa w ust. 1, są:

1) należności biegłych;

2) koszty ogłoszeń w pismach;

3) koszty transportu specjalistycznego, przejazdu poza miejscowość, która jest siedzibą komornika, przechowywania i ubezpieczania zajętych ruchomości;

4) należności osób powołanych, na podstawie odrębnych przepisów, do udziału w czynnościach;

5) koszty działania komornika, o których mowa w art. 8 ust. 11, poza terenem rewiru komorniczego;

6) koszty doręczenia środków pieniężnych przez pocztę lub przelewem bankowym;

7) koszty uzyskiwania informacji niezbędnych do prowadzenia postępowania egzekucyjnego lub wykonania postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia;

8 ) koszty doręczenia korespondencji, za wyjątkiem kosztów doręczenia stronom zawiadomienia o wszczęciu egzekucji bądź postępowania zabezpieczającego.

Art. 40. 1. Na pokrycie wydatków, o których mowa w art. 39, komornik może żądać zaliczki od strony lub innego uczestnika postępowania, który wniósł o dokonanie czynności, uzależniając czynność od jej uiszczenia.

Ostatnia edycja:
Zgadzam się, że te koszta musi komornik odzyskać, ale w dalszym ciągu nie mam odpowiedzi na zadane pytanie.
Wiem, że obecnie komornik prowadzi egzekucje, wiec ma wiedzę na temat majątku dłużnika (bo jak inaczej prowadzi czynności?), więc mój wniosek w zasadzie można ,, podpiąć" pod już prowadzone działania. Zapewne usłyszę, że kto pozbywa się przychodu?, ale z drugiej strony to czy nie jest to pobieranie pieniędzy za coś czego zapewne się nie wykona?

Moje zapytanie podyktowane jest obawą, że w sytuacji kiedy komornik nie będzie w stanie ściągnąć długu (z powodu ilości dłużników lub zaspokojenia w pierwszej kolejności ZUS, US), to ja poniosę dodatkowe koszty, które mogę już nie odzyskać.

rgoliat napisał:
Zgadzam się, że te koszta musi komornik odzyskać,
Nie, to wierzyciel musi je odzyskać...to wierzyciel wpłaca zaliczkę, to wierzyciel ponosi koszty i to na rzecz wierzyciela powinny zostać wyegzekwowane koszty wraz z resztą świadczenia.

Wiem, że obecnie komornik prowadzi egzekucje, wiec ma wiedzę na temat majątku dłużnika (bo jak inaczej prowadzi czynności?), więc mój wniosek w zasadzie można ,, podpiąć" pod już prowadzone działania. Zapewne usłyszę, że kto pozbywa się przychodu?, ale z drugiej strony to czy nie jest to pobieranie pieniędzy za coś czego zapewne się nie wykona?
Hmm..tu nie chodzi o prawo tylko o pewną ekonomię postępowania. Oczywiście..jeżeli komornik prowadzi już jedno postępowanie i dysponuje nowymi odpowiedziami z urzędów w/s majątku dłużnika to ekonomia wskazywałaby że nie powinien pytać znowu o to samo..w krótkim okresie czasu...wiedząc jaka jest odpowiedź.
Ale..
Nie można oczekiwać od komornika który prowadzi najczęściej tysiące spraw...aby był aż tak bardzo szczegółowy...i sprawdzał każdą teczkę oraz kserował odpowiedź. Jest to technicznie bardzo ciężkie do wykonania.
Komornik ma prawo również bronić się argumentem..że każde postępowanie stanowi niejako odrębną całość...i podejmowane tam są odrębne czynności.
Takich przypadków jest więcej.
Czy komornik może pobrać opłatę o poszukiwanie majątku..jeżeli pobrał ją u innego wierzyciela i ma nowiutkie ustalenia. Co ustali w kolejnej sprawie? I jak uzasadni opłatę?
Czy jeżeli jest prowadzone postępowanie w sprawie o alimenty lub sprawa typu KMS (np. grzywny sądowe) a następnie wpływa sprawa np. banku...to czy komornik nie powinien robić zapytać w alimentach i KMS gdzie są one darmowe i nie narażać wierzycieli z innych spraw na koszty?
Odpowiedzi mogą być różne...oparte jedynie na ekonomii. Ponieważ tak jak napisałem...każde postępowanie jest pewną odrębną całością..a komornikowi prowadzącemu tysiące spraw ciężko jest ogarnąć to w w/w sposób.

Moje zapytanie podyktowane jest obawą, że w sytuacji kiedy komornik nie będzie w stanie ściągnąć długu (z powodu ilości dłużników lub zaspokojenia w pierwszej kolejności ZUS, US), to ja poniosę dodatkowe koszty, które mogę już nie odzyskać.
Może tak być...jest to ryzyko wierzyciela.

Powrót