Wniosek o anulowanie zakazu jazdy

• Autor wątku Autor wątku pwl86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pwl86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Miałem kolizję w Niemczech i orzeczono w stosunku do mnie zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych w Niemczech na okres 8 miesięcy, zakaz niedługo się kończy i wiem, że aby przestał obowiązywać muszę wysłać prośbę o ponowne uznanie mojego polskiego prawa jazdy do właściwego wydziału komunikacji w Niemczech. I tu mam pytanie. Nie jestem zameldowany w Niemczech, na stałe przebywam w Polsce, w takim wypadku do jakiego urzędu powinienem wysłać wniosek?

Miałem kolizję w Niemczech i orzeczono w stosunku do mnie zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych w Niemczech na okres 8 miesięcy
Czy zdałeś prawo jazdy w Niemczech na czas kary,

marian1 napisał:
Czy zdałeś prawo jazdy w Niemczech na czas kary,
To w ogóle ciekawa historia bo prawko zatrzymała mi niemiecka policja podczas kontroli drogowej trzy dni przed tym jak dostałem wyrok z sądu (czyli nie wiedziałem, że mam zakaz), jednak w ich systemie już widniał nakaz zatrzymania mi prawa jazdy. Na szczęście siedziałem wtedy na miejscu pasażera. Dokument z przyklejoną naklejką odesłała mi prokuratura na adres domowy po około miesiącu.

Ostatnia edycja:
Sprawdź w rejestrze Policyjnym
powodzenia

marian1 napisał:
Sprawdź w rejestrze Policyjnym
powodzenia
Ale co mam sprawdzić? Czy mam zakaz i do kiedy? Wszystko mam napisane w pismach od prokuratury. Łącznie z tym, że niemiecki urząd musi mi udzielić ponownie prawa do prowadzenia pojazdów po upływie orzeczonego okresu. Tylko mam wątpliwości, do którego urzędu mam się zwrócić z wnioskiem.

Powrót