Wniosek o dotacje PUP - przedłużenie terminu w oparciu o KPA

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenny97

Stały bywalec
Odpowiedzi
957
Bezrobotny złożył wniosek o dotację na założenie działalności ze środków z PUP. Wg regulaminu PUP ma 30 dni na wydanie decyzji
2. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości rachunkowych lub formalnych w złożonym Wniosku o dofinansowanie oraz Biznes Planie, Urząd:
1) w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku informuje pisemnie Wnioskodawcę o stwierdzonych nieprawidłowościach;
2) wzywa Wnioskodawcę do usunięcia nieprawidłowości w terminie 14 dni od dnia doręczenia wezwania.
3. Termin, o którym mowa w ust. 2 pkt. 2, podlega przedłużeniu na pisemny uzasadniony wniosek Wnioskodawcy, złożony przed upływem tego terminu, jeżeli usunięcie nieprawidłowości nie może nastąpić w terminie z przyczyn nieleżących po stronie Wnioskodawcy.
4. O pozytywnym lub negatywnym rozpatrzeniu Wniosku o dofinansowanie, Wnioskodawca zostaje powiadomiony w terminie 30 dniu od dnia złożenia kompletnego Wniosku o dofinansowanie wraz z załącznikami. W przypadku nieuwzględnienia wniosku Starosta podaje przyczynę odmowy.

Dwa dni przed końcem tego terminu bezrobotny otrzymał pismo, że przedłużono termin rozpatrzenia wniosku o 30 dni zgodnie z art. 36 § 1 i 2 k.p.a. Uzasadnienie krótkie - przedłużenie postępowania z uwagi na trwające postępowanie wyjaśniające prowadzone przez członków komisji do spraw oceny wniosków.

W regulaminie dotacji nie ma nic na temat tego, że postępowanie prowadzone w oparciu o kodeks administracyjny więc ta decyzja o przedłużeniu jest wadliwie prawna, niewiążąca, nieważna? PUP przy przyjmowaniu wniosku sprawdzał go dwa razy, spełniał warunki formalne zwarte w regulaminie. Dodatkowo PUP nie wzywał wnioskodawcy aby usunął jakiekolwiek nieprawidłowości.

Co można w tej sytuacji zrobić?

Ostatnia edycja:
Kenny97 napisał:
W regulaminie dotacji nie ma nic na temat tego, że postępowanie prowadzone w oparciu o kodeks administracyjny więc ta decyzja o przedłużeniu jest wadliwie prawna, niewiążąca, nieważna?
Nie jest, bo to nie jest decyzja administracyjna. To pismo informujące o konieczności uzupełnienia wniosku, bo informacje w nim zawarte nie są na tyle precyzyjne, aby przyznać środki.
Kenny97 napisał:
PUP przy przyjmowaniu wniosku sprawdzał go dwa razy, spełniał warunki formalne zwarte w regulaminie.
Ocena wniosku następuje po jego złożeniu. Sprawdzenie pod względem formalnym przed złożeniem wniosku to jedno, a analiza merytoryczna wniosku w odniesieniu do załączonych do niego dokumentów to drugie.
Kenny97 napisał:
Dodatkowo PUP nie wzywał wnioskodawcy aby usunął jakiekolwiek nieprawidłowości.
No to teraz wzywa.
Kenny97 napisał:
Co można w tej sytuacji zrobić?
Uzupełnić wniosek w wyznaczonym terminie.

Ostatnia edycja:
To nie jest pismo informujące, to decyzja - sorry, że nie napisałem od razu tylko posłużyłem się "pismem". No w sumie to nie wiem jak to może być decyzja skoro wniosek nie podlega k.p.a. To nie jest wezwanie wnioskodawcy aby uzupełnił niejasności lub uzupełnił, poniżej jest taka treść - najważniejsze fragmenty.
W odpowiedzi na wniosek o dotację ... informuję, że na podstawie art. 36 § 1 i 2 k.p.a przedłużono termin rozpatrzenia wniosku do dn. X.
Powyższa decyzja została podjęta z uwagi na trwające postępowanie wyjaśniające prowadzone przez członków komisji do spraw oceny wniosków.

Czyli to jest osobne postępowanie wyjaśniające na postawie k.p.a? Czy teraz bezrobotny może spodziewać się jakiegoś wezwania do złożenia wyjaśnień?

Agnieszka3M napisał:
to nie jest decyzja w rozumieniu kpa
więc czy to pismo jest jakoś wiążące wnioskodawcę?

wniosek nie będzie rozpatrzony w terminie a PUP przesyła pismo z sygnaturą bez osnowy w treści którego jest "decyzja" i powołuje się na k.p.a - czyli, że może przedłużyć rozpatrzenie sprawy o 30 dni

totalnie bez sensu, jeżeli PUP ma wątpliwości to powinien wezwać wnioskodawcę do złożenia wyjaśnień a nie przysyłać takie pismo i skoro wniosek o dotację nie podlega k.p.a to komisja powinna wezwać wcześniej wnioskodawcę do złożenia wyjaśnień

Kenny97 napisał:
a PUP przesyła pismo z sygnaturą bez osnowy
bez osnowy? to jakaś nowomowa pseudoprawnicza

a może po prostu otworzyć kpa i przeczytać treść wskazanych przepisów bo to pismo nie jest wezwaniem ani decyzją administracyjną

Agnieszka3M napisał:
bez osnowy? to jakaś nowomowa pseudoprawnicza

a może po prostu otworzyć kpa i przeczytać treść wskazanych przepisów bo to pismo nie jest wezwaniem ani decyzją administracyjną
czyli jeżeli wniosek o dotację PUP nie był w oparciu o k.p.a to PUP może i tak zastosować przepisy k.p.a ?

czym zatem jest to pismo? informacją?

*co do osnowy - często spotykałem się jak pisałem jakieś pismo , odpowiedź i pytałem jaki dać tytuł, zatytułować dane pismo, temat to mówiono mi osnowie

Kenny97 napisał:
odpowiedź i pytałem jaki dać tytuł, zatytułować dane pismo, temat to mówiono mi osnowie
więc czego brakuje Twoim zdaniem w tym piśmie?

Kenny97 napisał:
czym zatem jest to pismo? informacją?
a co wyczytałeś w kpa? przepisy wyraźnie wskazują w jakim celu takie pismo się wystosowuje, kiedy i co musi zawierać

PUP w treści nazywa pismo - decyzją która przedłuża postępowania o 30 dni dla wniosku który złożył bezrobotny mimo, że dla tego wniosku kpa nie obowiązuje jednak dla mnie nie jest to decyzja

więc jeżeli nawet jest to Art. 35. [Terminy załatwiania spraw] to i tak nie ma wszczęcia postępowania dla tej sprawy

więc pytam co można w tej sytuacji z tym pismem zrobić? w piśmie nawet nie pouczenia o ponagleniu o czym mówi art. 36 § 1

jeżeli to pismo jest zawiadomieniem o niezałatwieniu sprawy w terminie czyli rozpatrzenia wniosku to chyba powinno być inaczej napisane

nie wiem jak rozumieć sprawę dla której nie obowiązuje kpa - składa się wniosek, jest regulamin, decyzja do 30 dni i to wszystko

dlatego proszę o pomoc co z tym pismem teraz można zrobić, co można odpisać PUP?

Dobra może inaczej czym jest to pismo wg kpa?

Bez_tytu_u.png

Pismem.
W "decyzji administracyjnej" winny być zawarte elementy określone w art. 107 kpa, których nie ma w tym piśmie.

Kosssz napisał:
Pismem.
W "decyzji administracyjnej" winny być zawarte elementy określone w art. 107 kpa, których nie ma w tym piśmie.
czy to pismo jest wiążące dla wnioskodawcy skoro wniosek o dotację z PUP nie podlega pod k.p.a?

W jakim sensie "wiążące"?
Wniosek wpłynął, jednak z jakiegoś powodu nie zostanie rozpatrzony w terminie miesiąca tylko do dwóch. O tym PUP do Pana pisze.
Ma Pan zamiar wycofać ten wniosek czy co? Bo nie rozumiem... przyspieszyć sprawy Pan nie przyspieszy.

Ostatnia edycja:
a na jakiej podstawie rozpatrywanie wniosku który nie podlega KPA zostanie przedłużone o miesiąc?

poproszę o przeniesienie tematu do innego działu

Powrót