Wniosek o nabycie spadku a oświadczenie

• Autor wątku Autor wątku karinnn123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karinnn123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.
2 tygodnie temu zmarł wuj, który był bezdzietnym kawalerem. Jego rodzice nie żyją, miał tylko jedną siostrę - moją mamę. Mama jest zamężna. Pomagam mamie załatwić formalności. Wiem, że mama musi napisać wniosek do Sądu o nabycie spadku.

1. Czy może we wniosku zawrzeć oświadczenie o przyjęciu spadku?

2. Czy należy to złożyć w oddzielnym piśmie i uiścić odrębną opłatę?

3. Zastanawiam się też czy muszę składać akty zgonu rodziców spadkodawcy? Czy po prostu piszę we wniosku o nabycie spadku, że nie żyją?

Bardzo proszę osoby posiadające wiedzę w tym temacie o odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

karinnn123 napisał:
wniosek do Sądu o nabycie spadku.
O stwierdzenie nabycia spadku.

1. Może ale nie tyle oświadczenie (ponieważ oświadczenie składa się nie pisemnie a ustnie do protokołu) dodatkowy wniosek o odebranie oświadczenia w przedmiocie przyjęcia spadku.
2. Może być w tym samym piśmie. Należy uiścić dodatkowo 100 złotych.
3. Samo stwierdzenie nie wystarczy, trzeba załączyć odpisy aktów.

Byrhtnoth napisał:
O stwierdzenie nabycia spadku.

1. Może ale nie tyle oświadczenie (ponieważ oświadczenie składa się nie pisemnie a ustnie do protokołu) dodatkowy wniosek o odebranie oświadczenia w przedmiocie przyjęcia spadku.
2. Może być w tym samym piśmie. Należy uiścić dodatkowo 100 złotych.
3. Samo stwierdzenie nie wystarczy, trzeba załączyć odpisy aktów.

Czyli może być coś takiego:
Wnoszę o :
1.stwierdzenie, że spadek po ..........., zmarłym ........... 2023 r. w........... i i ostatnio zamieszkałym pod adresem ....................., na podstawie ustawy, nabył wnioskodawca, tj. siostra zmarłego ............. (imię i nazwisko mojej mamy).
2. o odebranie od wnioskodawcy oświadczenia w przedmiocie przyjęcia spadku.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli mama (spadkobierca) jest mężatką to musi dołączyć akt małżeństwa?

Powrót