Wniosek o nabycie spadku bez testamentu

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam.Mam krótkie ale dość znaczące pytanie: po jakim czasie od śmierci spadkodawcy należy złożyć takiż wniosek? Czy jest jakiś określony termin? Z góry dziękuję.

Przede wszystkim nie ma obowiązku składania takiego wniosku. Nie ma też terminu. Jednak jeśli sprawa o stwierdzenie nabycia praw do spadku odbywa się wcześniej niż pół roku od śmierci spadkodawcy, konieczne jest jeszcze złożenie oświadczenia o przyjęciu lu odrzuceniu spadku, co kosztuje dodatkowe 50 zł opłaty sądowej.

Dziękuję bardzo. Jeszcze jedno pytanko: czy jeśli ja jestem wnioskodawcą a spadkobierców jest kilku,wszyscy muszą być obecni na sprawie czy wystarczę tylko ja? Jak długo toczysię taka sprawa?

Powinna Pani wskazać wszystkich spadkobierców jako uczestników i ich adresy, tak żeby sąd mógł ich zawiadomić o terminie rozprawy. W zasadzie ich obecność nie będzie konieczna, nie muszą się stawiać, jeżeli pani się stawi. Sama sprawa, jeśli nie ma żadnych komplikacji, do wniosku są złożone wszystkie dokumenty itd., powinna się skończyć po jednym terminie rozprawy.

Powrót