Wniosek o nabycie spadku po wielu krewnych

• Autor wątku Autor wątku antos1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antos1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień Dobry,

jestem na etapie pisania wniosku o nabycie spadku po bracie, matce, ojcu, bracie. Pierwsza śmierć 1998 a ostatnia 2008. Bracia byli bezdzietnymi kawalerami. We wniosku wpisałem 4 żądana o nabycie spadku wraz z uzasadnieniami pod każdym żądaniem.
We wniosku ja jestem wnioskodawcą, a moja siostra i dzieci drugiej siostry są uczestnikami. I tu pojawia się moje pytanie.
Z racji tego że siostra zmarła w poprzednim roku we wniosku są jej dzieci jako uczestnicy. Czy w tym piśmie na koniec zawrzeć informację że w momencie składania wniosku siostra nie żyje a jedynymi znanymi mi spadkobiercami są jej dzieci. Czy raczej we wniosku wpisać piąte żądanie w którym wymienię zmarła siostrę i wymienię jej dzieci jako spadkobiercy. Tylko czy jako że po niej nie dziedziczę mogę żądać w tym zbiorowym wniosku nabycia spadku.
Prośba o pomoc.

Pozdrawiam,
Albert

antos1990 napisał:
Tylko czy jako że po niej nie dziedziczę mogę żądać w tym zbiorowym wniosku nabycia spadku.
Jeżeli w skład spadku wchodzi jakikolwiek majątek, którego współwłaścicielami finalnie będzie m.in. Pan oraz dzieci siostry to może Pan wnosić o stwierdzenie nabycia spadku także po siostrze ponieważ potrzeba uregulowania stosunków właścicielskich stanowi wystarczającą do tego podstawę.
Przepis prawny:
art. 1025 Kodeks cywilny
§ 1. Sąd na wniosek osoby mającej w tym interes stwierdza nabycie spadku przez spadkobiercę. Notariusz na zasadach określonych w przepisach odrębnych sporządza akt poświadczenia dziedziczenia.
§ 2. Domniemywa się, że osoba, która uzyskała stwierdzenie nabycia spadku albo poświadczenie dziedziczenia, jest spadkobiercą.
§ 3. Przeciwko domniemaniu wynikającemu ze stwierdzenia nabycia spadku nie można powoływać się na domniemanie wynikające z zarejestrowanego aktu poświadczenia dziedziczenia.

antos1990 napisał:
nabycie spadku po bracie, matce, ojcu, bracie. Pierwsza śmierć 1998 a ostatnia 2008

Czy te osoby przed śmiercią mieszkały w tej samej miejscowości, tj. w rejonie tego samego sądu?

Tak mieszkały w tym samym domu, jedynie siostra która zmarła w ubiegłym roku mieszkała w innej miejscowości ale tej samej gminie.

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli w skład spadku wchodzi jakikolwiek majątek, którego współwłaścicielami finalnie będzie m.in. Pan oraz dzieci siostry to może Pan wnosić o stwierdzenie nabycia spadku także po siostrze ponieważ potrzeba uregulowania stosunków właścicielskich stanowi wystarczającą do tego podstawę. [/lex]

Pytanie o załączniki - rozumiem że wniosek oryginalny jest dla sądu a kopie które załączam dla mnie i wszystkich uczestników. Czy akta USC również kseruję dla wszystkich?

antos1990 napisał:
rozumiem że wniosek oryginalny jest dla sądu a kopie które załączam dla mnie i wszystkich uczestników.
Nie kopie a odpisy czyli jednobrzmiące egzemplarze oddzielnie podpisane. Egzemplarza dla siebie nie musi Pan składać (składa się egzemplarz dla sądu oraz egzemplarze dla wszystkich pozostałych uczestników). Jeżeli dzieci są małoletnie i mają opiekuna prawnego to we wniosku powinien być on wskazany jako przedstawiciel ustawowy (wtedy składa się jeden egzemplarz przeznaczony dla takiego przedstawiciela zamiast dwóch przeznaczonych dla dzieci).
antos1990 napisał:
Czy akta USC również kseruję dla wszystkich?
Tak.

Dziękuję za pomoc.

Albert

Powrót