Wniosek o nabycie spadku - termin

• Autor wątku Autor wątku rebecca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rebecca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Szukalam, ale niestety nigdzie nie moglam znalezc odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie.
Czy jest jakis wiazacy termin, w ktorym musze zlozyc w sadzie wniosek o nabycie spadku?
Spadkobierca testamentowym nie jestem ja, ale moja niepelnoletnia corka (obecnie ma 13 lat). Moi dziadkowie (a jej pradziadkowie) byli wspolwlascicielami mieszkania wlasnosciowego i kilka lat temu kazde z nich sporzadzilo testament, gdzie do dziedziczenia tego mieszkania powolali moja corke (kazdy zapisal jej polowe mieszkania - czyli swoja czesc). Dziadek moj zmarl w tym roku, w mieszkaniu mieszka moja babcia.
Czy musze teraz w imieniu corki skladac do sadu wniosek o nabycie spadku? Wolalabym to zrobic juz po smierci babci, nie teraz. Bardzo prosze o odpowiedz.

[cytat:hill6ow9]
Czy jest jakis wiazacy termin, w ktorym musze zlozyc w sadzie wniosek o nabycie spadku?
[/cytat:hill6ow9]
Prawo nie ustala takiego terminu, to bardziej życie wymusza , aby zrobić to jak najprędzej.
Inną sprawą jest testament, tutaj musimy ujawnić go i dostarczyć jak najszybciej (to jest obowiązek osoby będącej w posiadaniu takiego dokumentu) do sądu spadku celem wyjawienia, ale nie koniecznie musi odbyć się sprawa nabycia.
Będzie tylko ogłoszenie testamentu.
Kpc stanowi:
[lex:hill6ow9]Art. 646. (548) § 1. Osoba, u której znajduje się testament, obowiązana jest złożyć go w sądzie spadku, gdy dowie się o śmierci spadkodawcy.
§ 2. Kto bezzasadnie uchyla się od wykonania powyższego obowiązku, ponosi odpowiedzialność za wynikłą stąd szkodę. Ponadto sąd spadku może nałożyć na uchylającego się grzywnę.[/lex:hill6ow9]

Powrót