wniosek o nabycie spadku z dobrodziejstwem inwentarza a postanowienie sądu

• Autor wątku Autor wątku padi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

padi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witajcie,
Mam do Was prośbę, żebyście podpowiedzieli mi czy dobrze interpretuję przepisy. Otóż w terminie 6-ściu miesiecy od daty śmierci mojego ojca złożyłem wniosek o przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza oraz o dokonanie spisu inwentarza. Odbyło się posiedzenie na którym sąd wydał postanowienie, iż stwierdza na podstawie ustawy, że nabyłem spadek w całości oraz zarządza spis inwentarza. Kiedy zapytałem czy przyjąłem spadek z dobrodziejstwem inwentarza, zostałem poinformowany, że nie,że zarządza spis inwentarza. Czy dobrze rozumiem, iż nie mogę przyjąć spadku wprost, jeśli we wniosku złożonym w terminie 6-ściu miesięcy od daty zgonu wnoszę o przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza? Może wiecie dlaczego sędzia powiedział, iż nie przyjąłem spadku? Dodam jeszcze tylko, że jestem jedynym synem.
Serdecznie z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jeżeli taki wniosek (o przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza) złożyłeś ustnie wobec sądu, to sąd powinien wydać orzeczenie o tym, że dziedziczysz spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Jeżeli takie oświadczenie złożyłeś pisemnie a oświadczenie ustne po 6 miesięcznym terminie,to oznacza, że nie dopełniłeś tego terminu i przyjąłeś spadek wprost.
Możesz się odwołać od tego orzeczenia jeżeli zależy ci na tym żeby spadek przyjęty został z dobrodziejstwem inwentarza.

Czy sad wydal postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku ? Czym innym jest zlozenie oswiadczenia a czym innym samo nabycie spadku. To ze oswiadczyles ze przyjmujesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza nie oznacza jeszcze ze spadek definitywnie nabyles (bo np. teoretycznie moze istniec testament i dziedziczyl bedzie kto inny). Bedzie badal to sad w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku. Wczytaj sie w postanowienie jakie wydal sad i powiedz prosze co z niego wynika.

Sąd postanowił iż spadek po zmarłym na podstawie ustawy nabył syn w całości. Zlecić komornikowi sądowemu dokonanie spisu inwentarza majątku spadkowego. Postanowienie się uprawomocniło. Rozumiem, że nabyłem ten spadek i skoro jest zarządzony spis inwentarza to przyjąłem spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Może być przyjęty spadek wprost i jednocześnie może być zarządzony spis inwentarza?
Bardzo dziękuję za odpiwiedzi, ktore otrzymałem i ktore otrzymam.
Pozdrawiam

Powrót