Wniosek o nadanie klauzuli wykonalności

• Autor wątku Autor wątku mokul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mokul

Użytkownik
Odpowiedzi
272
Którą sygnaturę należy podać na wniosku o nadanie klauzuli wykonalności?
I instancji, II instancji czy obydwu?
W I instancji zasądzono kwotę do zapłaty.
II instancja oddaliła apelację

Zależy czy wniosek składasz do sądu II czy I instancji. Zwykle składa się do I instancji, bo akta tam wracają.

Składam do II instancji.
Zakładam, że akta nie wrócą tak szybko bo spodziewam się wniosku strony przeciwnej o uzasadnienie.

Podajesz sygnaturę wyroku z I instancji, bo ten zawiera właściwą treść, która nadaje się do wykonania. Wyrok II instancji zawiera tylko treść o oddaleniu apelacji oraz orzeczenie często o dodatkowych kosztach apelacji czego w wyroku I instancji nie ma. Oba wyroki są prawomocne więc możesz wystąpić do sądu Okręgowego, dopóki akta się tam znajdują o klauzulę wykonalności z dwóch sygnatur, ale na osobnych wnioskach.

pionek1407 napisał:
możesz wystąpić do sądu Okręgowego
Jakby ktoś to jeszcze czytał to dla porządku powinno tu być do sądu II instancji

Proszę nie zamentniaj odpowiedzi, ty wiesz, że w tym wypadku chodzi o sąd okręgowy i odpowiedź jest dla ciebie, a nie dla kogoś, kto by to jeszcze czytał, bo każda sprawa jest indywidualna. Dopóki sam nie używasz nazwy sądu apelacyjnego to druga instancją jest zawsze sąd okręgowy. Tak jest przyjęte i stosowane. Poza tym jest jeszcze zasada prawdziwy dzentelmen bierze, profituje i milczy. Ty tego nie znasz?

W kwestii formalnej nic nie wziąłem od ciebie bo wniosek złożyłem przed twoim komentarzem.
A podziękowałem za twój trud.
Nie będę dyskutował czy jest przyjęte, że sąd II instancji to oznacza automatycznie sąd okręgowy bo jestem laikiem.
Wiem natomiast, że w moim przypadku sądem II instancji jest sąd apelacyjny a we wszystkich pismach zarówno z sądu jak i profesjonalnego pełnomocnika strony przeciwnej sąd okręgowy był określany jako sąd I instancji.

Podziekowales? Drobiazg, ja też dziekuję, wezmę pod uwagę, ze jestes laikiem. Przekręcasz moją wypowiedz, to dla porządku jakby ktoś to jeszcze czytał, ale twoja sprawa.

Powrót