wniosek o nadanie klauzuli

• Autor wątku Autor wątku AnnaC40x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaC40x

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam jakiś czas temu składałam powództwo przeciw egzekucyjne w celu pozbawienia tyt. wykonawczego. Byłą to dość spora suma sporu.
(Koszty Sądowe 1200-zł). Sąd uchylił klauzule, dzięki czemu mogłam umorzyć post. egzekucyjne. (poprzednią klauzule miał miał dawny wierzyciel z związku z w/w sprawą).

Wezwałem pozwanego aby zwrócił w/w sumę niestety brak odzewu,

Jak mogę wystosować <napisać> wniosek o nadanie klauzuli wykonalności tylko na rozszczygnięcie o kosztach sądowych?

przykładowy wzór:
<...........>
Wnoszę o nadanie klauzuli wykonalności prawomocnemu wyrokowi
z dnia …………………………………….. Sądu Rejonowego dla Warszawy – Śródmieścia w
Warszawie Wydział ………………………………………….., sygn. akt ……
(trzeba coś tu jeszcze nadmieniać, klauzula będzie tylko dla kosztów sądowych, niema kapitału).

Ostatnia edycja:
ale czy sąd orzekający o uchyleniu klauzuli rozstrzygnął też o kosztach postępowania? zasądził dla ciebie zwrot czy nie? jeśli tak, to wnosisz o klauzulę i prowadzisz egzekucję

jeśli nie, to będziesz musiała wszcząć inne postępowanie, np. pozwem o zapłatę

Ostatnia edycja:
tak, zasądził zwrot kosztów

- to co komornik bezzazadnie pobrał i przekazał wierzycielowi pozwany oddał, ponadto został obciązony kosztami za bezcelową egzekucje,
niestety jeśli chodzi o koszty sądowe uchylenia klauzuli pozwany milczy

Proszę zaznajomić się z poniższym przepisem :
Przepis prawny:

Art. 451. § 1 (...)
Jednakże to, co przypada na poczet danego długu, wierzyciel może przede wszystkim zaliczyć na związane z tym długiem zaległe należności uboczne oraz na zalegające świadczenia główne.

sytuacja tak wygląda iż ja w całości kilka lat temu spłaciłam to zadłużenie porozumiewając się z wierzycielem bez komornika.

a teraz ponownie wierzyciel po kilku latach wszczął bezzasadną egzekucje.
Wystąpiłam do sądu o pozbawienie tytułu wykonawczego (koszty sądowe 1200zł)

i teraz mój dawny wierzyciel nie chce tych pieniędzy zwrócić
(wszczął bezzasadną egzekucje)

zanim uzyskałam uchylenie klauzuli (trwało to prawie 3 miesiące) i wystosowałam pismo do komornika aby umorzył postępowanie egzekucyjne, komornik pobrał odemnie 2 wypłaty (2200zł) i przekazał wierzycielowi
lecz pózniej wierzyciel po wezwaniu zwrócił powyższe kwoty + koszty komornicze

lecz wezwanie na koszty sądowe pozostają głuche

Proszę zaliczyć wpłacone przez wierzyciele sumy stosownie do treści podanego przeze mnie przepisu. Następnie złożyć wniosek o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności w części dot. kwoty 1200 zł + odsetki.

Po otrzymaniu tytułu wykonawczego - można będzie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji celem wyegzekwowania w/wym sum.

Powrót