Wniosek o niekaralność

• Autor wątku Autor wątku Krzyniu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzyniu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W listopadzie 2007 roku minął mi 4-letni wyrok w zawieszeniu.Sędzina prowadząca sprawę powiedziała ze po tym okresie nie będę
w krajowym rejestrze.Teraz potrzebuje zaświadczenie o niekaralności, jednakże słyszałem ze nie raz jest jakiś poślizg w wymazywaniu wyroków.Boje sie ze zapłacę za wyciąg a przyślą mi ze nadal jestem karany.Co robić.Proszę o jakieś wskazówki.Z góry bardzo dziękuje.

Rozumiem że 4 lata to był okres próby. Dane z KRK są usuwane po zatarciu skazania z mocy prawa (co do zasady). Tak będzie u ciebie. Przy zawiasach skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby. Usuwane są dane w formie decyzji administracyjnej. Policz terminy ile to może potrwać i wtedy składaj wniosek. Ewentualnie podzwoń i popytaj ile to może potrwać.

[cytat="nalik":3ug4316c]Przy zawiasach skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.[/cytat:3ug4316c]

Pod warunkiem, że zostały wykonane grzywna i środki karne orzeczone przez Sąd (za wyjątkiem obowiązku naprawienia szkody). Oczywiście o ile w ogóle były orzeczone.

Powrót