Wniosek o podwyższenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku UserNameMartyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

UserNameMartyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,
proszę o pomoc.

1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie.
2. jest już odp. powanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie.
3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam.

moje pytanie:
czy mogę odpowiadać na ich odpowiedź skoro są tam kłamstwa i sugerowanie, że zawyżyłam koszty, oszczerstwa co do mojej osoby? Przypomnę, że Sąd jeszcze nie wydał decyzji w sprawie.

z tego co się orientuje, to jest pozew, ich odp i kolejny krok to rozprawa. Czy to prawda?

bardzo dziękuję za informację i podpowiedzi.

czy mogę odpowiadać na ich odpowiedź skoro są tam kłamstwa

Możesz wnieś replikę na odpowiedź na złożony wcześniej pozew.

Replika na odpowiedź na pozew musi zawierać :
1) miejsce i date sporządzenia pisma ,
2) nazwę i adres sądu,
3) oznaczenie stron,
4) sygnaturę sprawy,
5) tytuł pisma: Replika na odpowiedź na pozew,
6) treść pisma (odpowiedź na zarzuty strony przeciwnej) z uzasadnieniem,
7) wymienienie załączników, jeżeli są dodane do pisma.

Niniejsze pismo wnosisz w dwóch jednakowych egzemplarzach ( nie kserokopie). Każdy egzemplarz własnoręcznie i czytelnie podpisujesz.

w odpowiedzi kłamstwa

Napisz w tej replice , z czym nie zgadzasz się we wniesionej odpowiedzi na pozew i dlaczego.

mam wątpliwości co do zarobków

Możesz poprosić sąd o zobowiązanie udokumentowania dochodów pozwanego.

to jest pozew, ich odp i kolejny krok to rozprawa.

Tak.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry,
ustalony dzień sprawy, Pozwany twierdzi, że zarabia najniższą krajową a ja wiem, że jest inaczej.
Czy jest jakiś sposób aby Sąd zobowiązał Pozwanego do ujawnienia np pit? albo inne dokumenty, które to udowodnią?
Dziękuję.

Pit to też słaba sprawa. Bo jak dodaje kasę pod stołem to pewnie podatku od tego nie płaci.

UserNameMartyna napisał:
Dzień dobry,
ustalony dzień sprawy, Pozwany twierdzi, że zarabia najniższą krajową a ja wiem, że jest inaczej.
Na jakiej podstawie te "wiem"?
UserNameMartyna napisał:
Czy jest jakiś sposób aby Sąd zobowiązał Pozwanego do ujawnienia np pit? albo inne dokumenty, które to udowodnią?
Dziękuję.
PIT, zaświadczenie o zarobkach z firmy pozwanego.

ALE... sąd powinien ustalić jakie są możliwości zarobkowe a nie stricte zarobki. Bo może być tak, że faktycznie zarabia najniższą krajową na papierze, a jest np. spawaczem z dobrymi papierami i drugie tyle idzie pod stołem.

Wiem bo sama u tą pracę załatwiałam 7 lat temu i wtedy zarabiał więcej jako zwykły pracownik, teraz jest kierownikiem.
ale dobrze: mam podejrzenie na podstawie wiedzy jaką posiadam.

Sąd do niczego go nie zobowiązał. Po prostu jest data rozprawy i ja nie mogę związać końca z końcem a u ojca dziecka widzę kolejny gadżet za 3tyś, nie wspomnę o rowerze za 10tys...

Czy mogę napisać jakiś wniosek do Sądu przed rozprawą?
w piśmie co prawda już prosiłam Sąd aby go zobowiązać bo mam podejrzenia, że zarabia więcej.

Ile czasu zostało do rozprawy?
Możesz Ty zawnioskować o to aby sąd sprawdził zarobki/dochody ojca.
Sąd sam powinien wykazać aktywność w tej kwestii, ale może trzeba go "zmotywować" skoro nie uznał tego sam zrobić.

rozprawa jest pod koniec czerwca.
czy znajdę jakiś wzór w sieci ? czymś muszę to uargumentować?
pracuje na prawdę w dużej firmie na stanowisku kierowniczym, jestem przekonana, że nie zarabia najniższej krajowej jak zadeklarował w odpowiedzi.

Powrót