Wniosek o przesłanie dowodu nadania przesyłki listowej

• Autor wątku Autor wątku brakeout01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brakeout01

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam,
od około dwóch miesięcy czekam na odpowiedź w sprawie odwołanie jakie wystosowałem do organu administracji publicznej. Doskonale zdaję sobie sprawę że czasami ustawowy termin odpowiedzi może wynosić nawet dwa miesiące, "na szczęście" nie w moim przypadku.
Jestem ciągle wodzony za nos i ciągle się mnie ignoruje, pani pracująca na sekretaracie zarzeka się że odpowiedź została do mnie wystosowana, o dziwo nie potrafi podać dokładnej daty nadania przesyłki listowej (ciekawe od czego mają ten dziennik podawczy). Mam już dość mydlenia oczu i tych zapewnień.
Zapewne pismo w ogóle nie zostało nadane, dlatego że musieli by przyznać mi rację.
Chciał bym wystosować jakąś skargę na ten organ w związku z ich bezczynnością. Moje pytanie brzmi, czy każdy organ administracji publicznej ma obowiązek prowadzenie ewidencji korespondencji oraz sporządzania i przechowywania dowodów nadania przesyłek listowych ?
Pytanie wydaje się retoryczne, bo w sumie nie wyobrażam sobie udowodnienia organowi jego bezczynności skoro równie dobrze odpowiedzialność może zostać zrzucona na Pocztę Polską a linia obrony będzie opierała się na tym że przesyłka była wysłana bez dowodu nadania, tzw. "zwykłym znaczkiem".
Chętnie posłużył bym się jakimś przepisem regulującym te kwestie, niestety przeszukując kpa jakoś nie natrafiłem na tego typu tematykę.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję

Powrót