wniosek o przywrócenie terminu rozprawy i sprzeciw od nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku tomex11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomex11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Napisałem wniosek o przywrócenie terminu rozprawy i sprzeciw od nakazu zapłaty powołując się na to , że wszystkie dokumenty otrzymywałem na stary adres , a od umowy do czasu wydania nakazu zapłaty minęło 5 lat więc powołałem się na przedawnienie bo sprawa dotyczyła zadłużenia w upc .

I teraz tak otrzymałem odpowiedz z sądu, że sąd postanawia :

1) odrzucić wniosek pozwanego o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty

2) uchylić na podstawie art. 359 ustęp 1 k.p.c. postępowanie w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty wydanemu w niniejszej sprawie w postępowaniu upominawczym.

i teraz moje pytanie co to oznacza czy będę musiał zapłacić ten dług z odsetkami i kosztami sądowymi itd czy nie?

i co mam zrobić dalej wysłać jakieś pismo do komornika i windykacji?

z góry dzięki za odpowiedź

pozdrawiam

Sąd przyjął sprzeciw. Dojdzie do posiedzenia sądu, na które zostaniesz wezwany.
co mam zrobić dalej wysłać jakieś pismo do komornika i windykacji
Jeśli postanowienie w tej sprawie jest prawomocne, to wnioskuj do komornika o umorzenie egzekucji.
odrzucić wniosek pozwanego o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty
Skoro sąd nigdy nie doręczył Tobie nakazu, to nie rozpoczął biegu termin na wniesienie sprzeciwu. Więc wniosek o przywrócenie terminu jest niezasadny. Nie ma czego przywracać.

Wydany w przedmiotowej sprawie nakaz zapłaty wraz z odpisem pozwu został pozwanemu doręczony na dres wskazany w pozwie. Awizowaną przesyłkę uznano za doręczoną na podstawie art. 139 ustęp 1 k.p.c W przedmiotowej sprawie pozwany złożył sprzeciw oraz wniosek o przywrócenie terminu do jego wniesienia. Do powyższego wniosku dołączył dokumenty z których wynika, że w dniu wniesienia pozwu pozwany nie zamieszkiwał pod adresem wskazanym w pozwie. Zgodnie z art,169 ustęp 1 k.p.c pismo z wnioskiem o przywrócenie terminu wnosi się do sądu , w którym czynność miała być dokonana , w ciągu tygodnia od czasu ustania przyczyny uchybienia terminu, Art. 171 k.p.c stanowi, że wniosek spóźniony lub z mocy ustawy niedopuszczalny Sąd odrzuci na posiedzeniu niejawnym. W ocenie Sądu powyższe oznacza , że odpis nakazu zapłaty oraz pozwu i załączników , wysłany na dres wskazany w pozwie, nie został pozwanemu skutecznie doręczony. Skoro tak , to brak podstaw do przyjęcia , że w niniejszej sprawie rozpoczął się bieg terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty. Uznać zatem należało, że wniosek o przywrócenie terminu jest bezprzedmiotowy i z tej przyczyny podlega odrzuceniu jako niedopuszczalny. Mając na uwadze powyższe , Sąd na podstawie art. 171 k.p.c. orzekł jak w sentencji, Jednocześnie na podstawie art. 359 ustęp 1 k.p.c. Sąd uchylił postanowienie w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności, z uwagi na treść oświadczenia pozwanego, które stanowi o wadliwym przypisaniu nakazowi zapłaty waloru prawomocności.

a uzasadnienie było takie jak powyżej

czyli co rozumiem, że nie będę musiał tego płacić?

a nie muszę jeszcze pisać do sądu sprzeciwu od nakazu zapłaty?

nie będę musiał tego płacić?
To się dopiero okaże. Sąd rozpatrzy Twój zarzut, ustalając czy upłynął wymagany czas do uznania roszczenia za przedawnione oraz czy nie doszło do przerwania biegu przedawnienia.
nie muszę jeszcze pisać do sądu sprzeciwu od nakazu zapłaty?
Ile razy chcesz wnosić ten sam zarzut? Przecież piszesz:
tomex11 napisał:
Napisałem .... i sprzeciw od nakazu zapłaty...

znaczy dokładnie to ja napisałem na razie , tylko WNIOSEK O PRZYWRÓCENIE TERMINU DO WNIESNIA SPRZECIWU I SAM SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY

także nie wiem czy to wystarczy czy jeszcze mam pisać teraz po tej odpowiedz sądu SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY?

Powrót