Wniosek o rozpatrzenie sprawy pod nieobecność wnioskodawcy

• Autor wątku Autor wątku alaskanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alaskanka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam! Czy stały pobyt za granicą jest dość przekonującym dla sądu uzasadnieniem wniosku o rozpatrzenie sprawy pod nieobecność wnioskodawcy???? Jeśli tak, czy ta osoba musi mieć wyznaczonego pełnomocnika tu w kraju?? Kto może nim być??? Dzięki!

Wniosek o rozpoznanie sprawy pod nieobecność nie musi być wcale uzasadniany. Jednakże warto wiedzieć czego sprawa dotyczy bo są pewne kategorie spraw w których obecność strony jest konieczna.

Sprawa dotyczy zwolnienia z obowiazku przedstawienia zaswiadczenia o zdolnosci prawnej do zawarcia malzenstwa...Staramy sie o to z moim chlopakiem, dla niego. On mieszka w USA i niebardzo moze sie zjawic na takowym posiedzeniu, bo jesli sad nie zwolni nas...slubu nie bedzie:(

Nie będzie problemów. Sąd powinien poprowadzić postępowanie pod nieobecność ponieważ orzeczenie i tak jest oparte wyłącznie o dokumenty.

:ok: Dzieki! A czy musi on skladac jakis wniosek aby posiedzenie , na ktore sad nas wezwie, odbylo sie bez jego obecnosci??

Witam. Jestem w podobnej sytuacji jak alaskanka (narzeczony co prawda z innych rejonów) i usilnie poszukuję wszelkich informacji na temat wymieniony w nazwie wątku.
Jak wygląda ta cała procedura? Będę dozgonnie wdzięczna za wszelkie odpowiedzi, a w szczególności za wykład w stylu "krowie na rowie" :) , jako że zupełnie brak mi doświadczenia w tych kwestiach.

Wiesz...to ja Ci napisze wiecej jutro lub we wtorek...jak juz wniose sprawe..ok? Mozesz mi wyslac maila na prywatny email..Pozdrawiam

Dziękuję Ci ślicznie :) Szkoda, że dopiero teraz odzyskałam dostęp do internetu po kilkudniowych bojach z moim dostawcą.
Już wysyłam maila.

No i byłam na spotkaniu z panią sędzią...Na posiedzeniu, na którym zapadnie (bądź też nie) zgoda na małżeńśtwo bez tego zaświadczenia musimy się stawić oboje. Nie ma innej opcji. Powodzenia!

Powrót