Wniosek o Skierowanie na szkolenie z PUP - Pomoc

• Autor wątku Autor wątku acapulko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

acapulko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam poszukuję osoby która by mi pomogła w napisaniu wniosku o szkolenie z PUP.Mam 26 lat i nie cały rok temu straciłem pracę. Interesuje mnie szkolenie na operatora wózka jezdnego(widłowego), w moim rejonie jest sporo firm które nie potrzebują doświadczenia. Wykształcenie mam gastronomiczne ale nie ciągnie mnie do tego zawodu. Ponadto nie mam doświadczenia i nikt mnie nie zatrudni. Nie mam pojęcia co tam wpisać aby było dobrze. Dokładnie to nie wiem co wpisać w tej części
" Uzasadnienie celowości skierowania na szkolenie wskazane przez osobę uprawnioną( należy wskazać czy istnieje konieczność uzyskania, zmiany lub podwyższenia kwalifikacji zawodowych w powiązaniu z możliwością podjęcia zatrudnienia lub utraty zdolności do wykonywania pracy w dotychczas wykonywanym zawodzie, czy są oferty pracy w zawodzie zgodnym z kierunkiem szkolenia- proszę wskazać te oferty)"
Pani w urzędzie powiedziała mi ogólnikowo żebym wpisał że nie mogę znaleźć pracy w swoim zawodzie i tyle się dowiedziałem. Prosił bym o pomoc gdyż zależy mi na pracy i mam dość odsyłania mnie z kwitkiem bo nie mam uprawnień.

acapulko napisał:
Interesuje mnie szkolenie na operatora wózka jezdnego(widłowego), w moim rejonie jest sporo firm które nie potrzebują doświadczenia.
Bardzo dobrze zacząłeś... musisz tylko to rozwinąć. Nie jesteśmy w stanie na odległość pomóc Ci wypełnić wniosek, bo nie znamy sytuacji w Twoim regionie i liczby firmy czy ofert pracy.
Idealnie by było gdybyś np. pozyskał kilka listów intencyjnych pracodawców deklarujących chęć współpracy po uzyskaniu takich kwalifikacji.

Rozumiem że dobrze by było dostać jakiś papier od przyszłego pracodawcy. Jednak jeśli on mnie nie zatrudni to ponoć będę musiał zwrócić za szkolenie.
Najbardziej to nie wiem właśnie o co chodzi z tymi przykładami ofert, Podać mam ogólnikowo czy konkretnie.

Dowiedz się w swoim PUP. To nie jest kwestia, którą można rozstrzygnąć na forum.

Witam skleciłem coś takiego:
Zwracam się z prośbą o skierowanie mnie na szkolenie operatora wózka widłowego. Jestem młodym ambitnym 26 letnim mężczyzną jednak od ponad pół roku bezrobotnym. Z wykształcenia jestem Technikiem Organizacji Usług Gastronomicznych jednak jest to ciężki rynek pracy wymagający w większości lat doświadczenia którego ja nie posiadam . W rejonie mojego zamieszkania również nie ma miejsc gdzie bym mógł znaleźć pracę w swoim zawodzie. Chęć dalszego rozwoju i podjęcia pracy skłania mnie do ukończenia kursu i zdobycia odpowiednich kwalifikacji które pozwolą mi podjąć inna stała pracę zarobkową. Moją zaletą jest także otwartość na nowe doświadczenia. Ponadto w mojej pierwszej pracy miałem sporą styczność z wózkami widłowymi gdzie sam mogłem się uczyć ich budowy i prowadzenia. Prośbę swą motywuję tym iż znajduję wiele interesujących mnie ogłoszeń jednak bez odpowiednich uprawień nikt mnie nie może zatrudnić. Proszę o przychylne rozpatrzenie mojej prośby. Z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi.

I jeszcze jedna poprawka
Zwracam się z prośbą o skierowanie mnie na szkolenie operatora wózka widłowego. Jestem ambitnym 26 latkiem jednak od ponad pół roku bezrobotnym. Z wykształcenia jestem Technikiem Organizacji Usług Gastronomicznych. W rejonie mojego zamieszkania nie ma miejsc gdzie bym mógł znaleźć pracę w swoim zawodzie oraz brakuje mi doświadczenia. Chęć dalszego rozwoju i podjęcia pracy skłania mnie do ukończenia kursu i zdobycia odpowiednich kwalifikacji, które pozwolą mi podjąć stała pracę zarobkową w innej dziedzinie. Ponadto w mojej pierwszej pracy miałem sporą styczność z wózkami widłowymi gdzie sam mogłem się uczyć ich budowy i prowadzenia. Ukończenie szkolenia pozwoli mi spełnić warunki potrzebne do zatrudnienia na stanowisko magazyniera. W moim rejonie jest wiele firm poszukujących osób z takimi uprawnieniami. Proszę o przychylne rozpatrzenie mojej prośby.

Stylistycznie poprawnie, ale to i tak Twój PUP będzie oceniał zasadność i celowość szkolenia.
Nie chcę Cię martwić, ale chęć rozwoju może nie wystarczyć. Bez deklaracji zatrudnienia po szkoleniu przez konkretnego pracodawcę może być problem ze skierowaniem na szkolenie.

Powrót