Wniosek o skrócenie terminu odebrania prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku rushmoore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rushmoore

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, w zeszłym roku straciłem prawo jazdy na 3 lata, mam też wyrok w zawieszeniu z 178A KK. Minął rok, zostało mi jeszcze dwa lata bez prawka. Pytanie: Czy mogę przed terminem zwrócić się do sądu o skrócenie terminu kary zabrania prawa jazdy? W międzyczasie przeszedłem leczenie odwykowe i wciąż się leczę u terapeuty i psychiatry od uzależnień, mogę mieć od nich papiery zaświadczające przebieg leczenia.
Jeśli ktoś może mi powiedzieć czy jest taka możliwość i jesli tak to jaka jest ścieżka, żeby to przeprowadzić, to poproszę o podpowiedź.
Dziękuję
Gdyby ktoś chciał przesłać jakieś woje doświadczenia na priv to mój email: rushmoore@gazeta.pl

Nie ma takiej mozliwosci, zeby skrocic zakaz.

Nie ma takiej mozliwosci, zeby skrocic zakaz.

Nieprawda, mozna ubiegac sie o skrocenie kary zakazu jazdy pojazdami (tylko wtedy jezeli zakaz byl orzeczony na wiecej niz 1 rok i jezeli zakaz ten trwa juz co namniej 1 rok)

Czyli skoro u mnie już minął rok to mogę już starać się o skrócenie zakazu? Jaka jest ścieżka i procedura takiego postępowania? Jak już pisałem moge dołączyć na dowód "poprawy" zaświadczenia o odbytym leczeniu, o ciągłej terapii, o uczęszczaniu na mitingi AA itp.
JEśli jest jakaś szansa na skrócenie zakazu to chciałbym z niej skorzystać - proszę o pomoc jesli ktoś ma wiedzę.
Dziękuję

sachcik napisał:
Nieprawda, mozna ubiegac sie o skrocenie kary zakazu jazdy pojazdami (tylko wtedy jezeli zakaz byl orzeczony na wiecej niz 1 rok i jezeli zakaz ten trwa juz co namniej 1 rok)

Proszę podać podstawę prawną takiego twierdzenia.

Wątpię, aby znalazł Pan taką podstawę, gdyż ona nie istnieje, a Pańska opinia jest nieprawdziwa.

A jeżeli nadal ma Pan wątpliwości proszę zajrzeć do kodeksu karnego.
Początek poszukiwań stanowi poniższy przepis:
Art. 84. § 1. Sąd może po upływie połowy okresu, na który orzeczono środki karne wymienione w art. 39 pkt 1-3, uznać je za wykonane, jeżeli skazany przestrzegał porządku prawnego, a środek karny był w stosunku do niego wykonywany przynajmniej przez rok.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli środki karne wymienione w art. 39 pkt 2-3 orzeczono na podstawie art. 41 § 1a, art. 41a § 3 albo art. 42 § 2 lub 3.

Naszego bohatera dotyczy przesłanka z art. 42 § 2 k.k.

Ostatnia edycja:
prosiłbym o jasną podpowiedź - czy to możliwe w ogóle czy nie?

Odpowiedź jest przecież jasna i oczywista. Nie ma takiej opcji.

Powrót