Wniosek o spadek-nieważny?

• Autor wątku Autor wątku martaluka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martaluka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry. Przychodzę z pogmatwaną sprawą. Otóż po śmierci rodzonego brata mojego męża, mąż złożył wniosek o odrzucenie spadku po zadłużonym zmarłym bracie. Zmarły miał żonę i nieletnie dzieci. Żona zmarłego informowała nas, że już jest po rozprawie o zrzeczeniu spadku swojej i dzieci.(rzekomo wszystko załatwione za jedną rozprawą).Sąd przychilił się do wniosku mojego męża o odrzucenie spadku, miałam przystąpić do czynności w sprawie moich dzieci, kiedy żona zmarłego poinformowała, że jednak jej dzieci są nadal spadkobiercami po ojcu, bo nie wiedziała że musi złożyć wniosek do sądu rodzinnego. Wniosek złożyła grubo po terminie ustawowym- 6 miesięcy od własnej rozprawy. Dzisiaj dowiedziałam się że mimo to sąd przychilił się do jej wniosku. I nie wiem co robić. Czy mam rozumieć że orzeczenie sądu w sprawie mojego męża było nieważne, bo gdy było wydawane orzeczenie, mąż w ogóle nie był spadkobiercą brata,(więc moje dzieci też nie mogły być),czy jest spadkobiercą dopiero od teraz? Czy mamy rozpocząć procedurę od nowa? Gdybym teraz chciała składać mimo wszystko sprawę w imieniu moich dzieci, to od daty orzeczenia męża upłynął termin ustawowy, i w ogóle nie wiadomo jak wytłumaczyć taką sytuację. Byłam przekonana że sąd odrzuci wniosek wdowy ze wględu na terminy. Nie wiem co robić. Pogubiłam się. Proszę o poradę.

Pierwsze oświadczenie złożone przez Twojego męża nie wywołało skutków prawnych ponieważ było przedwczesne (Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 19 października 2018 r. III CZP 36/18 ).

Termin 6-cio miesięczny do złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku zaczął biec dla Twojego męża dopiero od chwili gdy mąż dowiedział się o odrzuceniu spadku przez ostatnie z małoletnich dzieci brata.
Jeżeli więc ten termin jeszcze nie upłynął to mąż może (i powinien) złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku. Najszybciej może to zrobić w kancelarii notarialnej. Potrzebny jest odpis skrócony aktu zgonu brata, ostatni adres miejsca zamieszkania brata, oraz numer PESEL brata, odpis skrócony aktu urodzenia męża.
W oświadczeniu o odrzuceniu spadku powinno być umieszczone także wyjaśnienie że: poprzednio złożone (w dniu .............) oświadczenie o odrzuceniu spadku nie wywołało skutków prawnych ponieważ okazało się przedwczesne z powodu nieodrzucenia, jak na tamtą chwilę, spadku przez wszystkich zstępnych zmarłego brata.

Po złożeniu przez męża tego oświadczenia u notariusza, powinien on złożyć jak najszybciej do Wydziału rodzinnego Sądu rejonowego, właściwego położeniem ze względu na miejsce zamieszkania Waszych dzieci, Wniosek o wyrażenie zgody przez sąd na odrzucenie spadku w imieniu małoletnich dzieci. Uczestnikiem tego postępowania jesteś Ty jako matka dzieci.
Do wniosku należy załączyć: odpis skrócony aktu zgonu brata męża, odpis skrócony aktu urodzenia męża, wypis aktu notarialnego protokołu zawierającego oświadczenie Twojego męża o odrzuceniu spadku po bracie, odpisy skrócone aktów urodzenia małoletnich dzieci.
Przykład treści takiego wniosku o udzielenie zgody/zezwolenia (na stronie Sądu Rejonowego w Grodzisku Wielkopolskim).

Od chwili złożenia do sądu tego wniosku to termin na złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku ulega tak jakby "zawieszeniu" na czas postępowania o wyrażenie zgody/udzielenie zezwolenia (Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 22 maja 2018 r. III CZP 102/17).
Po przeprowadzeniu rozprawy sąd prawdopodobnie postanowi o wydaniu zezwolenia na odrzucenie spadku w imieniu małoletnich dzieci.

Po uprawomocnieniu się tego postanowienia sądu to mąż niezwłocznie powinien złożyć u notariusza oświadczenia o odrzuceniu spadku w imieniu każdego z małoletnich dzieci.

Ostatnia edycja:
Powrót