wniosek o spadek- prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Kamila2023
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamila2023

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
witam
jestem na etapie pisania wniosku o stwierdzenie nabycia spadku....mam kilka wzorów w internetu jednakże jest jedna zaleznośc: kazdy wniosek jest o stwierdzenie nabycia z spadku albo z testamentu.........testament jest ale są też książeczki oszczęniosciowe, któe podlegać będą dziedziczeniu z ustawy....zatem jak mam napisac we wniosku, że o jakie dziedzieczenie wnoszę..o tkaie i takie??? i jak wskazać, że np te książeczki istnieją...w uzasadnieniu...czy jako załąćzniki???? proszę o radę bo zbliżą mi się upływ 6 miesięcy

troszkę chaotyczne to moje pytanie; zatem reasumując: czy mogę napisać wnoszę i stwierdzenie nabyca spadku z testamentu jak i z ustawy??? drugie pyt. jak wykazać, że są te książeczki.....we wniosku wskazać na nie wpierw opisowo a potem załąćzyć..jak sąd ustala co wchodzi w skład spadku poza tym co jest w testamencie..w testamencie jest tylko jedna rzecz wskazana..co z resztą?? bardzo dziękuję ;)

Proszę mi napisać, dlaczego pani zdaniem książeczki miałyby podlegać dziedziczeniu z ustawy.

Nauzicaa, watek jest kontynuacja:
http://forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/46648-prosze-o-pomoc-spadek-jak-rozwiazac.html
Sad nie jest i tak zwiazany wnioskiem okreslonego stwierdzenia nastepstwa prawnego. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku inicjuje wiec postepowanie stwierdzania nabycia spadku po okreslonej osobie, w ramach ktorego spadkobiercy ustalani sa z urzedu.

Moze Pani natomiast w wniosku zawrzec, iz wnosi Pani o stwierdzenie, ze spadek nabyly okreslone osoby w okreslonych czesciach. Wniosek powinien w kazdym razie zawierac informacje o testamencie i okreslac jaka wartosc Pani zdaniem ma nieruchomosc w stosunku do pozostalych elementow majatku spadkowego. Przynajmniej jeden ze spadkobiercow bedzie musial zlozyc tzw. zapewnienie spadkowe i zostanie przez sad wypytany o wszelkie dane majace znaczenie dla sprawy.

Powolanie testamentem do dziedziczenia wylacznie nieruchomosci jest mozliwe ale raczej malo prawdopodobne. Scislej rzecz ujmujac spadkobierczni powolana zostalaby na mocy testamentu do dziedziczenia ulamku spadku w jakim wartosc nieruchomosci stoi wzgledem calosci masy spadkowej. Przykladowo: 85% spadku przypadaloby spadkobierczyni powolanej w testamencie, reszta zgodnie z dziedziczeniem ustawowym. Taka interpretacja testamentu jest jednak malo prawdopodobna. O dwoch najbardziej prawodopodobnych wariantach juz pisalem na poprzednim watku. Prosze zapoznac sie z art. 961 KC.

Jak wspominalem, postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku bedzie zawieralo jedynie udzialy w jakich poszczegolni spadkobiercy nabyli spadek. Na etapie stwierdzenia nabycia spadku ksiazeczki, nieruchomosci itd. interesowaly beda sad tylko w zakresie ustalenia udzialu wartosci nieruchomosci wymienionej w testamencie do reszty majatku spadkowego.

Jesli za jedyna spadkobierczynie uznana zostanie osoba powolana w testamencie, pozostali moga zglosci roszczenie o zachowek (odrebne postepowanie, jesli zachowek nie zostanie wyplacony). Jesli za spadkobiercow zostaloby uznanych wiecej osob, musicie Panstwo dokonac dzialu spadku.

DO NAUZICCA!!
DZIEKUJĘ za odpowiedzi wszystkie..kierująć do Pana Nauzicca odpowiedz, otóz uznałam, że ksoro w testamencie jest zapisana tylko i wyłąćznie nieruchomosc i nic wiecej a w skłąd spadku wchodzą jeszcze te książeczki to one podlegają dziedziczeniu z ustwy...skoro nie ma o nich nic w tresci testamentu....Tylko nieruchomosc zapisana w testamencie i te ksiazeczki nie wskazane w nim wyczerpują spadek.....zdajęsobie sprawę, że sąd nie będzie się kierował wnioskiem ale czy mam w związku z tym napisać, że wnosze o stwierdzenie nabycia spadku z testmentu??? to co wtedy z ksiazeczkami...?:rolleyes:

do plesser: bardzo dziękuję za odp...troszkę mi się rozjasńiło...napiszę zatem wniosek o stweirdzenie nabycia spadku po zmarłym.....i okresle tę nieruchomosc ( faktycznie bedzie ona wyczerpywac 90 proc spadku ) i wskazne równiez na ksiazeczki jako nie okrelsone w testamencie ale skoro za zycia spadkodawcy...dzieci miały do nich pełnomocnictwo to wpisze jako przypadająće w czesciach rownych dzieciom poszczegolnym...a sąd rozstrzygnie..bo chyba mam prawo taki wniosek napisac, mimo iż jest to mało prawdopodobne, że sąd potraktuje je jako podlegające reżimowi ustawowemu..dziekuję bardzo za porady:D

Pani Nauzicaa, ale nie szkodzi :)

Nie może być dziedziczenia nieruchomości na podstawie testamentu, a książeczek na podstawie ustawy. Co sąd orzeczenie nie jest możliwe bez wykładni treści testamentu - czy obejmuje on ustanowienie spadkobiercy, czy zapis. Proszę przytoczyć dokładną treść odpowiedniego fragmentu testamentu.

do PANI nauzicca:) przerpaszam za pomyłkę
przytaczam ten fragment:
Ja Jan Kowalski ( i tutaj są okrełśone dokladne dane spadkodawcy ) przekazuję własnoręcznym testamentem po mojej smierci mojej córce posiadłość wraz z ogrodem ( wskazane jaka posiadłość i adres jej ) w postaci darowizny. W testamencie nie ma nic o książeczkach i koniec. Mam nadzieje, że wyraz darowizna tutaj nic nie zmienia. Tylko tyle i teraz tak, czy wnosic wniosek o stwierdzenie nabycia spadku z testamentu, czy w ustawy?? jak te książczeki przedstawićdo sądu...we wniosku o nich napisać, że są?? dzieci jest czwórka...książeczki też cztery i jeden dom ktory wskazano w testamencie dla corki.....długó nie ma z tego co wiemy...czy czekąć az minie 6 miesięcy czy do 6 miesiecy....??? termin 6 miesiecy od smierci mija za miesiąć. dziekuje bardzo bardzo bardzo :)))

Plesser ma racje: ten "testament" to tylko źródło problemów. Oczywiście, że słowo darowizna coś zmienia - nasuwa nowe problemy.

Proszę złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku nie pisząc, czy z ustawy, czy z testamentu i załączyć "testament" oraz napisać, iż w skład majątku wchodzi wspomniana w nim nieruchomość i książeczki (ale żadnych książeczek nie załączać).

Wtedy sąd będzie sam rozstrzygał, czy to "testament" czy darowizna mortis causa, następnie ewentualnie czy jest to powołanie spadkobiercy, czy zapis. Cóż, rzeczywiście kiepsko spadkobiercy wyjdą na tej oszczędności na notariuszu.

to mnie Pani zmartwiła, sprobuje namówić rodzinę na notariusza..ale nie chcą bo mówią, że dom i tak jest tylko dla corki :( więc niech ona się stara..a ona z kolei liczy na nich :(
proszę o ostatanią radę: czy czekać az minie 6 miesięcy od daty otwarcia spadku, czy do 6 miesięcy??/ to moje ostatnie pytanie i dziękuję raz jeszcze za wszystko:)

Nie, nie. Chodziło mi o notariusza, do którego poszedłby spadkodawca, aby napisać testament. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku należy i tak złożyć w sądzie. Można czekać, ale można też złożyć przed sądem w toku postępowania o stwierdzenie nabycia spadku oświadczenia o przyjęciu.

No to niezle zmarly namieszal tym testamentem :-o
Moge sie tylko podpisac pod postem Pani Moderator :-) Interpretowac mozna ten testament na rozne sposoby i moglibysmy dlugo jeszcze nad sprawa dyskutowac, ale wiazaca jest i tak interpretacja sadu spadku wiec najlepiej zlozyc wniosek o stwierdzenie nabycia spadku.

Sad nie moze stwierdzic nabycia spadku przed uplywem 6 msc od smierci spadkodawcy (chyba ze wszyscy spadkobiercy zloza wczesniej oswiadczenia o przyjeciu spadku) wiec skladanie wniosku jest zazwyczaj celowe dopiero tuz przed uplywem tego terminu lub po jego uplywie.
Odnosnie testamentu istnieje natomiast obowiazek prawny jego niezwlocznego zlozenia w sadzie celem otwarcia.

Ostatnia edycja:
dziękuję za pomoc...postanowilismy zlozyc wniosek okreslic w nim kto dziedziczy z ustawy i jaki majatek miał zmarły wskazując na te ksiązeczki i oczywiscie dolączyc testament..i chyba niech sie sprawa toczy swoim życiem :( nikt nie złozył poki co oswiadczenia i przyjeciu czy odrzuceniu spadku....6 miesiecy mija 30 marca!! czy zatem skoro nikt nie złozyl tkaiego oswiadczenia to sad nie odrzuci wniosku jako przedwczesny? i znów pytanie heh! a złożęnie tkaie oświadczenia to wygląda tak, że piszemy ręcznie takie pismo ( każdy spadkodawca )i do biura podawczego sądu tylko takie oświadczenie zanosi.....i koniec? czy wszystkie razem trzeba zlozyc ( tj. w sensie wszyscy spadkodawcy w tym samym czasie ?)...dziękuję .w cieszyli się w rodzinie ze jak jest testament to problem z glowy :( pozdrawiam serdecznie..:)

a jak sąd potraktuję to przekazanie domu jako darowizny mortis causa to co to oznacza???? bo w testamencie slowo darowizna zostało użyte :( czy to gorzej, czy lepiej ...studnie bez dna ten problem stanowi

Proszę zwrócic uwage na art.kc 959 (część lub człość spadku - więc mozliwe), 996 (zaliczenie darowizny na należny zachowek).
Przytoczony dokument jest TESTEMENTEM, poniewaz wyczerpuje jego znamiona. Natomiast nie moze być AKTEM DAROWIZNY, ponieważ, o ile testament własnoręcznie napisany jest normą, wszelkiego rodzaju inne rozporządzenia nieruchomością powinny się odbywać notarialnie. Darowizna mortis causa może dotyczyć przedmiotów (ruchomosci), nie nieruchomosci.

Nie ma studni bez dna - jest po prostu testament i pozostałe przedmioty do dziedziczenia. 6 miesięcy - to termin, w jakim przyjmuje się, że wszyscy zainteresowani ewentualni spadkobiercy dowiedzieli się o otwarciu spadku i podjęli decyzję o swoich zamiarach wobec niego.
Wszyscy zgłaszający się do spadku niekoniecznie w jednym terminie, lecz w ciągu 6 miesiecy powinni zgłosić się do sądu. (Art.1026 kc: Stwierdzenie nabycia spadku nie moze nastapić przed upływem 6 miesięcy od otwarcia spadku, chyba że wszyscy znani spadkobiercy złożyli już oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku.) Jeżeli nikt z nich nie wysuwa roszczeń do osoby, która dziedziczy na mocy testamentu (jezeli zachowek dla nich przewyższałby dziedziczona przez nich resztę), to oznacza, że spadkobiercy dokonali zgodnego podziału spadku i sąd nie będzie sam z siebie wnosił zmian.

6 miesięcy jest na odrzucenie spadku lub przjecie z dobrodziejstwem inwentarza...nikt z rodziny nie odrzuca spadku...zatem pytanie jest czy przyjmowac spadek z dobrodziejstwem inwentarza czyli do 6 mies., czy po 6 mies. wprost!!! ? długów chyba nie ma..skład spadku to tylko nieruchomośc i książeczki ....pytam dlatego bo jeden pan tutaj wczesńiej sugerował ze przyjecie z dobrodziejstwem inwenatarza nie zawsze jest korzystne....i nie wiem czy mamy sie spieszyc z tymi oswiadczeniami o przyjeciu spadku..bo 30 marca mija 6 miesiecy...dziekuje za wyjasnienie co do darowizny;)

Powrót