Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku Sp4rrow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sp4rrow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

Niedawno dowiedziałem się, że mam prawo do dziedziczenia gospodarstwa rolnego po prababci. Mój ojciec nie żyje, jego matka nie żyje. O tym, że dziedziczę dowiedziałem się w momencie, gdy ojca siostra, która mieszka w nieruchomości, próbowała ją zasiedzieć. Nieskutecznie. Wyrok sądu jest prawomocny. Oprócz mnie jest jeszcze dziewięcioro spadkobierców, a ich dane są mi znane.
Moje pytanie jest takie: żeby zabezpieczyć swoje prawa do spadku, powinienem złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku? A jeśli tak, to o nabycie spadku po ojcy czy prababci?
A może od razu złożyć wniosek o dział spadku?

Po ojcu przyjąłem spadek z dobrodziejstwem inwentarza, ale nie sądziłem, że cokolwiek po sobie pozostawił.

Składasz jeden wniosek o stwierdzenie nabycia spadku a we wniosku wskazujesz wszystkich spadkodawców po których nie przeprowadzono postępowań spadkowych.
A może od razu złożyć wniosek o dział spadku?
Sąd nie dokona działu, póki nie zostaną ustaleni spadkobiercy.

Ok, a czy wcześniej muszę mieć papier, że dziedziczę po ojcu? Przyjąłem jego spadek z dobrodziejstwem inwentarza, czyli nie składałem żadnego pisma. Nie mam żadnego dokumentu poświadczającego dziedziczenie.

Sąd nie dokona działu, póki nie zostaną ustaleni spadkobiercy.

Teoretycznie, to sąd już wie. Spadkobiercy zostali wskazani podczas sprawy o zasiedzenie tej nieruchomości. Tylko czy to wystarczy?

czy wcześniej muszę mieć papier, że dziedziczę po ojcu?
Jeśli przyjąłeś spadek po ojcu i posiadasz akt potwierdzenia dziedziczenia lub sądowe postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, to przeprowadzono postępowanie spadkowe po ojcu. Drugi raz nie przeprowadzasz.
Spadkobiercy zostali wskazani podczas sprawy o zasiedzenie tej nieruchomości. Tylko czy to wystarczy?
Spadkobierców wskazuje jeden z dokumentów o których piszę powyżej (akt lub postanowienie).

Witam,

Mam podobną sprawę spadkową, gdzie sąd nie uznał zasiedzenia. Po złożeniu sprawy spadkowej i odpowiedzi jednej z osób na mój wniosek do sprawy sędzia zarządził stawiennictwo obowiązkowe na sprawie.
Pytanie moje jest takie: czy od sądu mogę spodziewać się jakiś podchwytliwych pytań?

Z tego co mi wiadomo, to takie sprawy odbywają się raczej zaocznie.
Zaznaczam, że obie sprawy prowadzi ten sam sędzia.

Sąd chce przyjąć od spadkobierców zapewnienia spadkowe. Co to takiego znajdziesz w sieci.

Super, dzięki.
Sprawa jest założona na spadek po babci, która była wyłącznym właścicielem ziemi. Dodatkowo, w jednym wniosku złożyłem sprawę o spadek po mamie, córce babci, która też nie żyje. Czy mąż mojej mamy, czyli mój ojciec też będzie spadkobiercą ustawowym w tych sprawach?
Pytam, bo nie wiem czy mam go wpisywać w zapewnieniach spadkowych.

Czy mąż mojej mamy, czyli mój ojciec też będzie spadkobiercą ustawowym w tych sprawach?
Tak, dziedziczy po żonie. Twoja matka dziedziczy po swojej matce (twojej babci) o ile ją przeżyła.
Pytam, bo nie wiem czy mam go wpisywać w zapewnieniach spadkowych.
Ty we wniosku podajesz jedynie spadkobierców ustawowych. Zapewnienia przyjmuje sąd.

Jeśli byli małżeństwem w chwili śmierci mamy, to tak - ojciec jest spadkobiercą ustawowym mamy (obok Ciebie i ewentualnych innych dzieci mamy, jeśli je posiadała).

To jeśli dobrze rozumiem, to sprawa po mamie będzie się tyczyła także majątku, którym nabyła w małżeństwie z ojcem?
Czy tu potrzebne jest złożenie kolejnej sprawy spadkowej?

Jeśli rodzice mieli małżeńska wspólność majątkową, to połowa majątku wspólnego wchodzi do spadku po mamie. Żadna odrębna sprawa spadkowa nie jest potrzebna.

kaku25 napisał:
Nawet gdy majątek mamy był po spadku po babci (jej mamie)?

Nie.
Majątek odziedziczony przez jednego z małżonków w trakcie małżeństwa nie wchodzi do małżeńskiej wspólności majątkowej.
Pozostaje częścią majątku osobistego danego małżonka.

Do małżeńskiej wspólności majątkowej nie wchodzi również majątek nabyty przed zawarciem małżeństwa oraz otrzymany w darowiźnie w trakcie małżeństwa (jeśli darowizna była tylko na jednego z małżonków).

Reasumując, jednak ojciec nie będzie dziedziczył części babci odziedziczonej przez zmarłą moją mamę.

Nie zrozumiałeś - spadek po babci nie wchodził do majątkowej wspólności małżeńskiej Twoich rodziców (był majątkiem osobistym mamy) i jako taki w całości wchodzi do spadku po mamie, z którego ojciec ustawowo dziedziczy w takiej samej części jak pozostali spadkobiercy.
Podczas gdy majątek, który wchodził do wspólności majątkowej rodziców podlega dziedziczeniu jedynie w połowie (druga przypada ojcu bezpośrednio).

Uwierz mi,ciężko się w tym połapać,ale już rozumiem, że gdy mama żyła to mogła zrobić z tą swoją częścią co chciała a teraz ojciec do tego dołączy.

wiegol napisał:
Jeśli przyjąłeś spadek po ojcu i posiadasz akt potwierdzenia dziedziczenia lub sądowe postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, to przeprowadzono postępowanie spadkowe po ojcu.

Spadku nie odrzuciłem. Ale ani aktu ani postanowienia nie posiadam, ale już nad tym pracuję.
Dzięki za pomoc.

A czy jeśli założe w sądzie sprawę o dział spadku po prababci, to koszty związane z postępowaniem ponoszę tylko ja czy każdy ze spadkobierców w równym stopniu?

Powrót