Wniosek o udostępnienie kserokopii wniosku..

• Autor wątku Autor wątku loony93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loony93

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Witam.
W oparciu o KPA zwróciłam się do strony postępowania (konkretnie szkoły) o przesłanie kserokopii wniosku który składała do Kuratorium Oświaty. Co zrobić gdy Dyrektor szkoły nie odpowie w ciągu 14 dni ? Jak się odwołać do WSA?

organ zgodnie z KPA ma miesiąc na odpowiedź - 2mc kiedy sprawa jest trudna.

dodatkowo organ nie ma obowiązku sporządzania kserokopii - ma obowiązek jedynie udostępnić Ci wgląd do Akt (kwestia zrobienia kserokopii, odpisu itp leży po twojej stronie) oraz ewentualnie potwierdzić zgodność z org.

Bzdura! Miesiąc to trwa postępowanie wyjaśniające, które wymaga dokonania różnych czynności w sprawie przed wydaniem decyzji. W przypadku czynności materialno-technicznych sprawę należy załatwić niezwłocznie.

ale jak to jest z tą kserokopią w końcu.. przecież organ nie da mi akt żebym potem szukała sobie punktu ksero z nimi, i je oddawała dla organu z powrotem....

Szanowny kolego barteks:

Co znaczy bez zbędnej zwłoki - jeśli podległy mi pracownik wykonuje sprawy wg daty wpływu i przedmiotowa spraw będzie mogła być obsłużona dopiero za 1mc to czy jest to 'bez zbędnej zwłoki?', albo kiedy jest do zrobienia sprawozdanie finansowe, pracownik prowadzi inną sprawę (terminową) albo jest kawa do wypicia i ciasto do zjedzenia? jakie podstawę prawną skargi lub zażalenia kolega by tu zastosował ? kiedy sprawę roztrzygnie organ w ustawowym 1mc?
Powszechnie wiadomo że w każdym urzędzie na wniosek stosuje się termin miesiąca gdyż określenie 'bez zbędnej zwłoki' jest nieprecyzyjne, a roztrzygnięcie sprawy w terminie 1mc jest uważane za zrobione w terminie ... to jest tz. KPA stosowany :D

No cóż większość urzędów w regulaminie zakaz wynoszenia dokumentów z biura, w każdym urzędzie w większości można się dogadać i skserować dokumenty (broń ostateczna: kawa & czekoladki :D) - w razie problemów
proponuję wziąźć aparat cyfrowy i obfotografować dokumenty, (w domu)wydrukować i udać się do urzędu aby je potwierdzili 'za zgodność'

zresztą niech kolega loony93 niech przeczyta:

Czy można kserować i fotografować akta w urzędzie? - Rzeczpospolita

Ja nie mówię o tym, jak urzędy załatwiają sprawy w praktyce, lecz o tym jak stanowi prawo..

To jest właśnie żywe prawo ... prawo stosowane - prawo stawni 'bez zbędnej zwłoki' w każdym przypadku załatwienia sprawy w przeciągu miesiąca z jednej strony jestem w stanie udowodnić że sprawę załatwiłem 'bez zbędnej zwłoki' z drugiej strony nikt nie jest w stanie udowodnić że tego terminu nie dochowałem

urzędy załatwiają sprawy w praktyce tak jak stanowi prawo ...

Witam!Ja mam natomiast problem z tym jaką opłatę uiścić za wydanie kserokopii złożonych dokumentów w US ( dotyczy wniosku, wydanej decyzji i kopii faktur złożonych przeze mnie). Najpierw dowiedziałam się, że za każdą stronę opłata wynosi 5 zł a wniosek nie podlega opłacie. Później jednak pani ze skarbówki doczytała gdzieś ( nie wiem gdzie, bo nie mogłam znaleźć nigdzie!) , że opłata za uwierzytelnioną kserokopię 1 strony wynosi 5 zł natomiast za nieuwierzytelnioną 0,25 zł. Gdzie mogę znaleźć te uregulowanie cenowe, bo w ustawie o opłacie nic nie ma? I druga sprawa: czy w ogóle za kserokopie - sporządzone przez pracownika US- ze złożonych przeze mnie kopii(!) faktur też muszę płacić jeśli nie są one nawet obijane datownikiem?

Nie bierz żadnych uwierzytelnianych kserokopii, bo urząd na tym tylko zarabia. Weź zwykłe odbitki za 25 groszy...

Powrót