Wniosek o udzielenie informacji w ARiMR a brak informacji przez RODO.

• Autor wątku Autor wątku EmSayXYZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
EmSayXYZ

EmSayXYZ

Użytkownik
Odpowiedzi
397
Dzień Dobry,

Moja mama jest współwłaścicielem gospodarstwa, którego część odziedziczyła po smierci swojej matki. Całe gospodarstwo wraz z domem nielegalnie zajął jej bratanek, jak to czasami bywa w takich przypadkach. Ziemia jest cały czas uprawiania mimo, że jej bratanek nie jest rolnikiem.

Wysłałem więc w imieniu mamy pismo z prośbą o udzielenie informacji o treści:

Zwracam się z prośbą o udzielenie informacji odnośnie tego, czy i jeśli tak w jakim zakresie i w jakiej wysokości udzielane były w latach 2011-2020 dofinansowania na gospodarstwo rolne, które obejmuje księga wieczysta o numerze x, na którą składają się działki u numerach x, y, z.

Działka znajduje się pod adresem abc. Chciałabym się także dowiedzieć, kto takie dotacje pobierał.

Prośbę swą motywuję tym, iż jestem współwłaścicielką tej nieruchomości z największym udziałem i chciałabym z tego powodu taką wiedzę posiadać.
Jeśli takie dotacje były pobierane działo się to bez mojej wiedzy.

Proszę o informację zwrotną.

Mama otrzymała pismo od ARiMR, w którym agencja wykręca się od udzielenia informacji. Na jaki przepis się powołać zeby takie informacje uzyskać? Odpowiedż ARiMR w załączniku.

dodaję drugą stronę w lepszej jakości, bo w poście wyżej nic nie widać

EmSayXYZ napisał:
Na jaki przepis się powołać zeby takie informacje uzyskać?
Nie ma przepisu na jaki mógłbyś się powołać.
A poza tym po co ci ta wiedza? Co byś z nią zrobił?

przygotowuję się do sprawy o podział spadku

EmSayXYZ napisał:
przygotowuję się do sprawy o podział spadku
Nie rozumiem związku między dopłatami a działem spadku.

rozliczenie pożytków ponad udział pobranych z gospodarstwa

Wyjaśnia to art. 53, 54 i 55 kc.
Nie zapominaj, że dopłaty nie są dochodem wynikającym z prawa własności. Dopłaty należą się każdemu kto faktycznie uprawia ziemię niezależnie od posiadanego tytułu prawnego a także w przypadku jego braku.

Powrót